Джихадистките от "Даеш" взривиха вчера историческата джамия "Ан Нури" в иракския град Мосул, предаде Ройтерс.

От нейното наклонено минаре на 4 юли 2014 г. лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на ислямски халифат. Самият той по всяка вероятност е бил убит преди десетина дни при руски въздушни удари в Сирия.

Информацията за взривяването на "Ан Нури" е на генерал Абдел Амир Ярала - иракски командир на операцията за освобождаването на Мосул.

Храмът е прочут със своето наклонено минаре "Ал Хадба". Той е построен през XII век. Известен е също като Голямата джамия и носи името на сунитския мюсюлмански лидер Нур ад Дин Занки, поръчал построяването му.

"Това е поредно историческо престъпление, извършено от "Даеш", заяви ген. Ярала.

"Амак" - информационната агенция на джихадистите, обаче обвини за разрушаването на джамията американската военна авиация.

От командването на оглавяваната от САЩ международна коалиция, воюваща срещу "Даеш", съобщиха, че вчера не са нанасяли удари в района в Мосул.

"Разрушаването на джамията "Ан Нури" е официално обявяване на поражение", коментира иракският премиер Хайдер ал Абади, цитиран от АФП.

"Даеш" извърши деянието в момент, когато последните й бойци са притиснати от иракската армия, подпомагана от международната коалиция, в Стария град в Мосул. Джихадистите оказват яростна съпротива. Те са минирали голяма част от тесните улички и проходи.

Иракските правителствени сили в момента водят настъпление към стария град в Мосул и са стигнали на 200 метра от взривения храм. По данни на командването им в града са останали не повече от 500 джихадисти.

Кампанията за връщане на контрола над Мосул започна през октомври м. г. На 18 юни иракските военни започнаха последната фаза на операцията в западната част на града.

Същевременно съвсем скоро се очаква да падне "столицата" на "Даеш" - сирийският град Ракка.