Еднократната помощ, която получават родителите на първолаци, трябва да се дава за всички години от началното училище. Това предложение за промени в Закона за семейните помощи оповестиха днес от БСП.

"Досега децата получаваха само 250 лв еднократна помощ в първи клас, но деца ходят в втори, трети, четвърти клас и така нататък. И искаме тези помощи да бъдат давани и в 2-ри, 3-ти и 4-и клас, за началния курс на обучение", обясни Анелия Клисарова.

Тя се аргументира с факти за социалното неравенство и как то засяга именно най-малките ученици:

"2% от децата нямат място във вкъщи, където да седнат да пишат и учат. 36% от децата нямат пари да си купят книга, дори една книга годишно. 41% нямат възможност да участват в платени екскурзии. 40%  от сецата не могат да си купят втори чифт обувки.31% от децата не могат да си позволят плод или зеленчук поне един път на ден. Това са страшни факти."

Червената депутатка добави, че над 6000 деца са отпаднали от образователната система между 1 и 4 клас, и това е пряко свързано със социалното неравенство.

"Трябва да вземем бързи, строги и своевременни мерки", добави тя.

И разясни, че за това ще са нужни около 30 млн. лева допълнително в бюджета.

От БСП заявиха, че не очакват подкрепа от ГЕРБ след охвърлянето на техните законопроекти за увеличаване на пенсиите и българския жестомимичен език.