Избирателните системи в 21 американски щата са били цел на руски хакери по време на вота за президент в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс.

Това съобщи пред сенатори висш служител на Министерството на националната сигурност (МНС).

Хакерите успели да пробият малък брой от тези системи. Няма обаче данни за манипулиране на гласовете.

Данните бяха огласени пред сенатската Комисия по разузнаването от Джанет Манфра - временно изпълняваща длъжността зим.-секретар по киберсигурността в МНС.

Американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че Кремъл е организирал мощна операция, за да помогне на Доналд Тръмп да спечели изборите през ноември 2016 г. Тя включвала проникване в имейлите на висши представители на Демократическата партия и онлайн пропаганда с цел дискредитиране на Хилъри Клинтън.

Предполагаемата руска следа хвърли сянка върху първите пет месеца на Тръмп в Белия дом. Оттогава в медиите и в политическите кръгове постоянно се спекулира за това до каква степен се е простирала намесата на кремълските хакери и дали те биха могли да повлияят на избори и в бъдеще.

Москва постоянно отрича да носи отговорност за каквито и да било кибератаки по време на вота. Тръмп неколкократно заяви, че Русия може да е била или да не е била замесена, но отхвърля като "фалшива новина" твърденията, че негови приближени са действали в сговор с Москва.

Манфра и други чиновници, които говориха пред Сената, заявиха, че изборите в САЩ могат да издържат на хакерски атаки. В известна степен причината е, че те са децентрализирани и действат предимно на щатско и местно ниво.

(Президентът на САЩ не се избира пряко от населението, а от специална Избирателна колегия, за която жителите на страната пускат гласовете си. В нея имат представители всички 50 щата и окръг Колумбия, включващ столицата Вашингтон. Броят им във всеки щат зависи от неговото население. В 48 от общо 50 щата кандидатът, взел първо място с обикновено мнозинство, печели и всички електори. Само в Мейн и Небраска се използва пропорционална система. Нерядко се получава победителят да има по-малко гласове от съперника си в национален мащаб. Така бе и на последните избори - б.р.)

Независимият сенатор Ангъс Кинг обаче бе скептичен към доклада. Той изтъкна, че за накланяне на везните е достатъчно да бъдат променени дори малко на брой гласове в ключови щати.

Марк Уорнър - най-висшият демократ в Комисията по разузнаването, бе недоволен от отказа на Джанет Манфра да огласи имената на взетите на мушка щати. Миналата година от Илинойс и Аризона заявиха, че техните регистрационни системи са били обект на атаки.

Самюъл Лайлс - висш служител по киберсигурността в МНС, оприличи атакуваните щати с крадци, обикалящи край домовете в търсене на слаби места, а пробивите - с проникване през парадния вход.

Специалният прокурор Робърт Мълър - бивш директор на ФБР, се срещна вчера с водещи членове на сенатската Комисия по правосъдието. Той ги увери, че няма конфликт на интереси между разследването на потенциален сговор между Русия и щаба на Тръмп и разследването на комисията, довело до уволнението от страна на президента на шефа на ФБР Джеймс Коми.