Най-малко 9 души са починали от отравяне с фалшив алкохол през последните два дни в Русия, предаде Нюз.Ру.

Новината веднага предизвика спомена за трагедията, погубила близо 80 души в Иркутск в края на 2016 г.

Първо вечерта на 20 юни младеж от град Ахтубинск в Астраханска област намерил в изоставена сграда туба с 8 литра течност, миришеща на алкохол. Той занесъл находката у свой роднина, който веднага повикал още хора и спретнал гуляй. В резултат четирима от участниците в пиршеството починали, а другите трима са в тежко състояние в болница.

На другия ден в далекоизточното пристанище Находка били открити труповете на двама моряци. От каютата, която те обитавали, внезапно се разнесла неприятна миризма. Там били намерени телата. Вероятно моряците са починали от употребата на некачествен алкохол, и то няколко дни по-рано.

11 души били докарани вчера почти едновременно в реанимация в болница в подмосковното селище Сергиев Посад. По-късно трима от тях починали. Установено било, че те пили метилов спирт, или метанол. Това е една от най-опасните отрови. Употребата дори на 10 милилитра може да причини смърт или слепота.

Кошмарът в Иркутск

През декември 2016 г. в сибирския град Иркутск в разстояние на десетина дни умряха 77 души. Оказа се, че всички те пили разтвор от глог за почистване на вани. Етанолът в него бил заменен с метанол, чието смъртоносно въздействие се е оказало по-бързо. Препаратът се продавал съвсем законно и на етикетите било написано, че е опасен за пиене. Властите обаче твърдяха, че причина за масовата смърт е замяната на етанола с метанол. Президентът Владимир Путин дори заяви, че в масовото отравяне има следа от чужбина, без обаче да назове конкретна страна.