“Някои политически лидери от Източна Европа демонстрират циничен подход към ЕС. Те не уважават неговите ценности, за тях той е разпределител на пари. Европа не е супермаркет, Европа е съдбовна общност!”

Острите думи са на френския президент Еманюел Макрон и са изречени в интервю за германския в. “Зюддойче цайтунг”. В бичуващото си становище той не назовава отделни държави, но е ясно, че критиката му е насочена към управляващите в Полша и Унгария.

Същевременно Макрон призовава Германия заедно с него да положи едно ново начало:

“Бих желал да се върнем към духа на сътрудничеството, какъвто някога е царял между Франсоа Митеран и Хелмут Кол.”

В противен случай надвисвала заплаха от разпад на Европейския съюз:

“Въпросът е дали Европа ще защитава основополагащите си ценности, които от десетилетия разпространяваше по цял свят, или ще отстъпи пред закостенялостта на либерални демокрации и авторитарни режими.”

Макрон се обявява за един нов алианс на доверие между Франция и Германия. Същевременно признава, че без коренни реформи, които са неизбежни за страната му, Франция нямало да е в състояние да е мотор на Европа. От друга страна, мощта на една държава не бивало да се захранва от слабостта на друга. Това го прозряла и Германия, която преди 15 години успяла да се реформира, но днес била наясно, че това не може да е за сметка на други.

Французите пък отбягвали реформи и протакали подобен процес, докато е възможно:

“Сега обаче разбраха, че са на ръба на пропастта, и реагираха.”

Макрон визира избирането му през май за президент, и то с внушителен резултат от вота, както и спечелените парламентарни избори на неговата партия този месец.

“Това е началото на един френски, а да се надяваме също и европейски ренесанс”, заявява Макрон.

Той защитава и спорното си настояване за задълбочаване на процесите в еврозоната посредством собствен бюджет и демократично контролирано правителство. Макрон имал усещането, че Германия повече няма да се съпротивлява на идеята му.

В началото Берлин категорично я отхвърли. Тази седмица обаче канцлерката Ангела Меркел леко отстъпи, като обяви, че е за общ бюджет и финансов министър на еврозоната. Но тя изключи обща отговорност на държавите членки в зоната солидарно да носят отговорност за финансови рискове.

Според Макрон Европа била длъжна преди всичко да докаже, че брани гражданите си от опасности, за да получи тяхната подкрепа. Това се отнасяло както за терористични заплахи, така и за социален дъмпинг в ЕС. Президентът нямало как да обясни на французите, че фирми в страната наемат полски работници, на които плащат по-ниски възнаграждения, отколкото биха плащали на сънародници.

Макрон отправя и остро предупреждение към сирийския диктатор Башар Асад. Франция била в състояние и без САЩ да извършва въздушни удари в Сирия:

“Ако се докаже, че се използват химически оръжия, и ние знаем техния произход, Франция ще отговори с въздушни удари, за да се разрушат идентифицираните депа.”

Същевременно Макрон настоява и за изработването на нов план за умиротворяването на Сирия:

“За мен вече отстраняването от власт на Асад не е предварително условие, тъй като не виждам никого, който да е негов легитимен наследник на поста.”

Приоритетната цел на френския президент оставала битката срещу терористични групировки:

“Това са нашите врагове!”

Навсякъде по света, включително в Европа, се обучавали терористи за извършване на атентати. За унищожаването на тези групировки били нужни общи усилия, най-вече с Русия.