"Бойко Борисов да изпълни това, което ни е предложил за „Бузлуджа“, иначе ще изкарам социалистите пред Министерския съвет" - такава заплаха отправи лидерката на БСП Корнелия Нинова към властта, ако тя не предостави отново на БСП собствеността на комунистическия паметник на историческата поляна край Казанлък.

Заплахата дойде след среща на Нинова с министъра на регионалното развитие Николай Нанков по темата чия е и чия може да бъде сградата.

Т.нар. "чиния" бе обещана от Бойко Борисов на левицата още през 2011 г. и обещанието бе изпълнено с решение на Министерския съвет от септември 2011 г. (в първия мандат на ГЕРБ - б.р.) В края на април тази година обаче служебното правителство "Герджиков" отмени решението. Мотивът - за 6 години соцпартията не е направила нищо, за да се погрижи за сградата и дори не е била финализирана процедурата по прехвърляне на собствеността, която е и продължава да бъде на областната управа в Стара Загора. От думите на Нинова след срещата не се разбра защо 6 години соцпартията не е приела "подаръка" от първото правителство на Борисов. 

Соцлидерката обаче продължи с обвиненията:

„Шокирана съм от това, което разбирам тук и аман от номерата на Бойко Борисов. Първо – ела те си вземете „Бузлуджа“ безвъзмездно, сега тук ни се обяснява как тази работа не може да стане. Явно има някакво отстъпление от предложението отпреди години, защото се говори за някакъв търг. Явили са се много кандидати, политически партии, неправителствени организации. Изведнъж общината в Казанлък и областната управа се е сетила, че и те си го искат, след като години наред са го оставили на произвол. Това ми говори едно – съсредоточава се енергия, само и само да не се получи паметникът от БСП. Което супер лицемерно“, обясни Нинова.

По думите й от регионалното министерство са предложили на БСП най-различни варианти за възмездно предоставяне на имота - отдаване под наем или търг.

„Нашето желание остава да отговорим на писмото, което сме получили от Министерски съвет през 2011 г., да получим паметника като собственици“, каза още Нинова. 

Според министър Нанков обаче от 7 февруари тази година насам безвъзмездното предоставяне на паметника за "Бузлуджа" на БСП не може да стане по закон. Причината - текстове от Закона за държавната собственост били променени така, че партии не можели да получават такива имоти безвъзмездно. По думите на министъра от 2011 г. досега е напомняно на БСП 5 пъти да завършат процедурата по прехвърляне на паметника, но това не се е случило.

Николай Нанков изброи и възможни варианти по закон в момента -  например при желание от ръководството на БСП и след решение на Министерския съвет паметникът да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок до 10 години или обявяване на имота за продажба чрез търг. Във втората хипотеза може да има и други участници, а данъчната оценка на комунистическия паметник към момента е около 110 000 лв.

 

По-късно пред БНТ Нинова заяви, че БСП напуска председателския съвет на парламента и ще се върне, когато законопроектите на партията влязат в законодателната програма. Тя допълни, че партията продължава да държи на въвеждане на смесена система за избор на депутати и ще внесе промени в Изборния кодекс, според които половината от парламента ще се избира мажоритарно. Според Нинова нов референдум по темата, каквито предложения има от ГЕРБ, ще бъде подигравка с хората.

"Много е хубава международната активност на българското правителство. Бележката ни е по съдържанието Ако някой може да каже Борисов какви ангажименти е поел от името на България сме готови да разговаряме. Но никой няма информация. Поели ли сме ангажимент за квота за бежанци. Полша, Унгария, Чехия казаха не, не искаме. Каква е позицията на България никой не знае".

Така Нинова коментира скорошните посещения на премиера Бойко Борисов във Франция, Германия и Турция.

Лидерът на БСП обясни и позицията на партията, относно президентския съветник Пламен Узунов, за когото се появиха снимки, на които той е сниман с дегизировка на Хитлер. Нинова заяви, че подобни случаи според БСП са недопустими. Тя обясни защо реакцията на партията не е толкова категорична, както бе за такива снимки на представители в изпълнителната власт.

"Президентът Радев е избран от целия народ, той е държавен глава. На този човек не можеш да му даваш акъл и да искаш оставки. Не се месим в работата на държавния глава. Независимо, че е издигнат от нас", заяви Нинова.

Тя коментира и номинираната за еврокомисар Мария Габриел. Според Нинова тази кандидатура е личен избор на Бойко Борисов, а ресорът и квалификацията не съответстват. Тя припомни и съмненията, че Габриел е ползвала евтино общинско жилище, което поставя въпроса за морала.