България продължава да е сред първите 10 държави с най-бърз 4G интернет, показва проучване на Open Signal.

Средната скорост у нас през мобилните мрежи е солидните 34,07 мегабита в секунда, пред страни като Австралия, Канада, Белгия и много други. 

Шампиони традиционно са Сингапур с 45,6 Mbps и Южна Корея с 43,5 Mbps. Средната скорост в света е едва 16,2 Mbps.

Там, където сме далеч по-назад, е покритието на мрежата ни - само на 69,71% от територията на страната 4G мрежата е достъпна. За сравнение, 96,4% от Южна Корея и 82,1% от Сингапур са покрити. 

Важно е да се отбележи, че това също не е лошо на световно ниво и ни поставя в центъра на класацията. Под нас са дори водещи икономики като Германия и Франция, които, макар да предлагат прилични скорости, имат достъпност на по-малко от 60% от териториите си. 

В САЩ се отбелязва сериозен напредък по достъпност - за половин година те са се изкачили от 10-то на 4-то място, като вече на 86,5% от територията има 4G достъп. По скорост обаче са под средното за света - едва 14,9 Mbps, добра скорост по-скоро за старото поколение 3G.

България остава назад от другите държави и по отношение на плановете за неограничен интернет на максимална скорост - все още трите оператора у нас нямат такава опция и след определено количество трафик скоростта бива ограничена до болезнените 126 килобита в секунда.