Схващането за Европа на различни скорости е шанс за по-бързото развитие на България. Това бе един от основните акценти на състоялата се днес конференция на тема "Икономическото сътрудничество между България и Германия".

На срещата, на която присъстваха посланикът на Германия у нас Н. Пр. Детлеф Лингеман, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, както и представители на бизнеса и различни организации, се обърна внимание на значението на българо-германските икономически отношения, като бе споменато, че Германия е най-сериозният търговски партньор на България.

Посланик Лингеман отбеляза напредъка на страната ни, но подчерта, че е необходима още много работа в сферите на съдебната реформа, образованието и администрацията.

Министърът на икономиката Емил Караниколов бе поканен на събитието, но вместо него се отзова заместникът му Лъчезар Борисов. Той обяви готвени административни промени в своето министерство, които ще целят намалянето на тежестта на бюрократичния апарат, като отправи послание към немските инвеститори на наша територия: "Разчитайте на нас (правителството - бел. ред.)". 

"Защо България се страхува от Европа на различни скорости? Ние вече имаме такава Европа: имаме Шенген, Еврозоната и т. н. Нека Германия и България влязат заедно в лентата за изпреварване" , заяви ръководителят на проекти на Фондацията за свободата "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа Даниел Кадик 

Бившият заместник-министър на външните работи (1997-99) и активен участник в подготовката на страната ни за членство в ЕС Антоанета Приматарова от своя страна заяви, че формулата на идеята за Европа на различни скорости е: "тези които искат правят повече". Според нея ние трябва да изискваме напредъка си. Приматарова изрази негодувание от преиначаването на визията за различен темп на развитие в ЕС, като обяви, че това може да бъде само от полза на България, карайки ни да преодолеем редица пречки по-бързо.

Срещата не мина и без критичен тон, като изпълнителният директор на Института за пазарна икономика г-жа Светла Костадинова подряза крилата на зам.-министър Борисов, настоявайки, че еврофондовете у нас са, преди всичко, източник на корупция и че присъствието на "националсоциалистически" формации във властта не е добър знак. Костадинова разкритикува и липсата на адекватна съдебна реформа в България.

Въпреки всичко на конференцията преобладаваше положителна нагласа, като многократно бе подчертано нарастващото икономическо сътрудничество между България и Германия, което беше наречено "една успешна бизнес история". Членството ни в ЕС пък бе ознаменувано като "най-важното събитие за страната ни от Независимостта насам".