Заплашила ли е Бетина Жотева от Съвета за електронни медии журналистка заради зададен въпрос, или не?

Този казус се опитаха да разрешат днес в сутрешния блок на Нова Телевизия, където поканиха в студиото представителката на медийния регулатор и журналистката Къдринка Къдринова, задала въпроса.

Къдринова разказа накратко какво се е случило преди седмица на Комисията по културата и медиите в парламента, където била обсъждана съдбата на многоезичното Радио "България" към БНР, което директорът иска да закрие. Ето го и въпросът й:

"Понеже един от народните представители тук спомена "посланици", ще спомена, че има подготвено писмо от испаноговорящите посланици – те са останали вече малко, посланикът на Испания, на Аржентина, на Куба и на Венецуела... Ще отправя един въпрос към един член на Съвета на електронни медии – госпожа Жотева. Бих искала да се поинтересувам - имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър, г-жа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на "Радио България". Бихте ли обяснили откъде имате тази информация? Както чухме, позицията на Външно министерство е друга. Това е."

Жотева обявява, че това е "невероятна долнопробна клюка", и отправя нападка срещу Съюза на българските журналисти, на чийто сайт Къдринова е отговорен редактор.

След това обаче двете продължават да говорят, явно встрани от дискусията.

На записа ясно се чува как бившата говорителка на Външно, а сега член на регулатора, казва на Къдринова: "Ако си отворите устата още веднъж за мен – ще видиш какво става!" А на въпроса на отсрещната страна - "Това заплаха ли е", отговаря "Абсолютно!" 

"Защо е тази реакция. Аз не мога да разбера заплахите към мен. В една европейска държава като България свободата на медиите все още е факт. Аз задавам въпрос. Проблемът е, когато в личен разговор ме заплашват", обясни Къдринова.

Според Жотева пред хората се представя "една цензурирана, половинчата информация, не се обяснява каква е причината да кажа тези думи." И настоя да прочете въпроса на Къдринова от стенограма на събитието.

"Искам да си представите, че това е залата, в която има 50 души, колеги, час и половина се говори за Радио "България", моята позиция е била да подкрепя реформите на генералния директор", обясни тя. "Това е долна лъжа и манипулация, цялата комбинация тука."

"Тя пита", опита се да обясни правото на журналистите да задават въпроси водещият Виктор Николаев.

"Какво пита?", възмути се Жотева.

"Има право", отбеляза Николаев.

"На какво има право? Това е манипулация, че аз лобирам за затваряне на радиото - нещо абсолютно неверно! Не знам точно срещу кого е ударът - срещу мен или г-жа Захариева. Каква е заплахата, посочи ми я?", разпали се още повече членката на СЕМ, която минута преди това заяви, че подкрепя позицията да се затвори радиото.

Тя разкри сложна и многоходова комбинация, насочена срещу вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина захариева.

И обясни, че вече е подала жалба в прокуратурата срещу Къдринова (при това до прокуратурата!) - за набеждаване и клевета. После обаче се оказа, че думите на Жотева след това са заплаха - и има основателна причина:

"Да, заплаха е, защото това е фалшива новина. Това е пар екселанс фалшива новина, която е казана на място, пълно с журналисти, парламентаристи. Признавам, че съм казала "да, сега ще видите какво ще се случи". Защото това е клевета, че аз съм отишла да говоря с испаноговорящия посланик за Ектерина Захариева. Това са изключително тежки обвинения срещу вицепремиера."

Нормално ли е член на СЕМ да заплашва журналистка? Да, потвърди Жотева. 

"Да, защото когато човек си защитава честта и името, може да направи всичко. (Тук Николаев видимо се учудва от думата "всичко") След като тя може да каже всичко, и аз мога да кажа всичко. Не виждам каква заплаха съм направила. Нормално е човек да съди някого, когато се разпространяват лъжи и манипулации", отбеляза тя.

"Не намирате проблем в това?"

"Когато моето име, името на човек, който уважавам, човек има право да се защитава по всякакъв начин, аз съм избрал културния - чрез съда."

"А може ли без заплахи?", продължи да пита водещият.

"Изречението със заплаха къде е?", отрече пак Жотева.

Тук Николаев видно се отказа да разясни позицията на членката на СЕМ и я запита какво мисли за позицията на Асоциацията на европейските журналисти, според която "е недопустимо член на Съвета за електронни медии да отправя заплахи към журналисти по какъвто и да бил повод."

"Още по-скандално е, ако това се случва в отговор на журналистически въпрос. Дори информацията, върху която е построен въпросът, да не е вярна, отговорът трябва да бъде по същество и в никакъв случай да не съдържа лични нападки и заплахи", отбелязват от АЕЖ.

"Всеки има право на мнение, това е тяхното", отсече Жотева.

Къдринова, която беше още в студиото, но не пред камера, отбеляза за пореден път, че просто е задавала въпрос.

"Тя си го каза публично пред 50 души, успя да направи интрига с държавна институция, член на СЕМ, посланик. Всеки трябва да носи отговорност за това, което говори", отсече Жотева.

 Тя на няколко пъти даде на Виктор Николаев да разбере, че явно нищо не разбира, само дето не му поиска бележника...