Миналата нощ се случи нещо историческо за родния спорт - Александър Везенков стана първият българин, избран в драфта (избор на новобранци) в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

21-годишното крило бе избрано под №57 (втори кръг) от "Бруклин Нетс", а церемонията премина именно в залата на нюйоркския тим - "Барклис сентър".

Авторитетни медии в САЩ прогнозират, че Везенков няма да стане част от "мрежите" веднага, а ще продължи да играе в "Барселона". В близко бъдеще обаче той може да се превърне във вторият българин в НБА след Георги Глушков, който през 80-те години обличаше екипа на "Финикс Сънс".

Везенков изгледа драфта от Орландо, Флорида, където се подготвя. На 1 юли той трябва да се присъедини към националния отбор на България за тренировъчен лагер.

За жалост по време на избора в "Барклис сентър" Сашо бе представен като кипърец. Така бе и в предишните дни, както и в медиите. Причината е, че Везенков е роден Кипър и има двойно гражданство. Той никога не е играл на родна земя. Кариерата му премина през "Арис" (Солун) и сега в "Барселона".

През 2015-а и 2016-а година Везенков отказваше да влезе в драфта на НБА, тъй като се считаше за неподготвен, но тази година реши да пробва късмета си.