Русия преговаря с Казахстан и Киргизстан в опит да ги убеди да изпратят свои военнослужещи в Сирия, предаде РИА Новости.

Идеята била представена миналата седмица по време на среща на турски чиновници с Александър Лаврентиев - специалния представител за Сирия на руския президент Владимир Путин.

Решение по въпроса засега не е взето, уточни Владимир Шаманов - председател на Комисията по отбрана към руската Дума.

Няколко часа по-късно външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов опроверга съобщенията. Той заяви, че страната му не участва в никакви преговори за изпращането на свои военни в Сирия. При разглеждането на всяка възможност за изпращане на миротворци се изхожда от това дали има резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Властите в Киргизстан заявиха, чезасега не са получавали официално предложение от Русия по въпроса.

Русия, Турция и Иран преговарят помежду си а разпределяне на зони на влияние в Сирия, съощи а пресконференция Ибрахим Калън - специален представител на турския президент Реджеп Ердоган.

Въпросът щял да бъде подробно осъден на поредната среща в Астана в началото на юли. Турците очакват да се настанят предимно в провинция Идлиб. Руснаците и иранците ще бъдат в покрайнините на столицата Дамаск. А южната провинция Дераа щяла да бъде за военнослужещите от САЩ и Йордания.

Руските сили нанесоха днес изненадващи масивни ракетни удари срещу бази и други обекти на "Даеш" в Сирия, съобщи Министерството на отбраната в Москва. Министерството на отбраната разпространи и видео.

Крилати ракети "Калибър" са изстреляни от фрегатите "Адмирал Есен" и "Адмирал Григорович", както и от подводницата "Краснодар", намиращи се близо до сирийските брегове. Унищожен е голям склад с боеприпаси на джихадистите. Остатъците от обектите и бойците на групировката били ликвидирани от бомбардировачи. Преди нанасянето на ударите Русия уведомила по специалния канал Израел и Турция.

Ракетите "Калибър" са способни за поразяват цели на разстояние 2600 километра и да преодоляват всякаква противовъздушна и провиторакетна отбрана. По време на полета си те постоянно променят височината и посоката си. Това прави откриването им изключително трудно.