След като 45 години държа здраво хляба, ножа, черния хайвер, вилиците, сребърните лъжички, тенджерите и цялата останала посуда, Българската комунистическа партия, преименувала се на социалистическа, сега си иска и чинията от Бузлуджа. Най-важното условие е да си я получи безплатно. Така, както получаваха сирене от мандрите преди 9.IX.1944 и всичко останало след иначе печалната, но сакрална в комунистическата историография дата. 

Само че чинията не е проектирана и строена с безвъзмездния труд на партийни членове, върху откупена от Партията земя, нито с материали, отпуснати без пари от партийни олигарси. Защо тогава да им бъде предадена безвъзмездно? Това ще бъде поредната им кражба – ама и ние вече сме свикнали да ни крадат.

Странно как в годините, когато БСП управляваше – от Луканов, през Виденов и Станишев, до Орешарски – не се сетиха да си я национализират. Или може би трябваше да я приватизират? Каквото и да е – изпуснали са да го направят. Обикновено така става.

Но няма значение – като бивш член на БКП Бойко Борисов може би има сантименти и през 2011-а неговото правителство одобри „безвъзмездно прехвърляне на правото на собственост върху Дом-паметник комплекс връх „Бузлуджа“ (странно е това официално наименование, защото връх Бузлуджа няма от 1942-а, върхът се казва Хаджи Димитър).

Скоро след това от партията обаче обявиха, че нямали 15 млн. лв., за да възстановят паметника. Как така най-голямата партия, с най-големите олигарси, за която обикновено гласуват по около 1 милион души, не може да събере 15 млн. лв., е друга загадка. Още повече, че освен ББ, в ГЕРБ също е пълно с кадри, минали през БСП (по времето, когато се казваше БКП, че и по-късно) и запазили мили спомени. Те сигурно с удоволствие биха дали по някой лев – ей, така, за идеята. Само че и те не са свикнали да дават, свикнали са да взимат.

Междувременно шокирана, че премиерът не бил изпълнил обещанието (какво шокиращо има в това?!), Нинова, го плаши с:

„Не искам да плаша, но ще докарам социалистите пред Министерски съвет“.

Ние обаче имаме идея как БСП да събере пари за Бузлуджа – ако не за откупуване на паметника, поне за ремонтирането му: като продуцира филм. За продуцент може да покани Митовски, а режисьор трябва да е Асен Блатечки, той умее да привлича холивудски звезди, склонни да бъдат привлечени където и да е.

Имам и хитов сюжет за политическа хорър-драма, в която Чинията играе ключова роля: тя е зомби гнездо, в което луд учен от БАН е съживил изровените от гробовете Георги Димитров, Тодор Живков, Милко Балев и други живи-мъртви другари. В една зимна нощ, по време на пикник в планината, група студенти от УНСС решили да напишат на Чинията „Ани, извини се!“, случайно дочуват разгорещен спор между Тодор Живков и Андрей Луканов… Повече подробности – на лични. Успехът е гарантиран.

Площад Славейков