ГЕРБ и БСП явно не са се разбрали коя от формациите трябва да води парламентарната група за приятелство с Русия и затова... си поделиха председателстия пост. Групата за връзки с Москва ще е единствената със съпредседатели и двама заместници, стана ясно от разпределенията на местата в ръководствата на междупарламентарните отношения с други държави от целия свят.

Начело на групата за приятелство с Русия като съпредседатели застават традиционният председател от ГЕРБ в предишните парламенти и зам.-шеф в ГЕРБ Красимир Велчев и депутатът от БСП Антон Кутев. Заместниците им също ще са двама - при това на лидерско ниво. Разбира се, единият заместник е лидерът на "Атака" и председател на депутатите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Другият е лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Така на практика за приятелството в Русия в парламента ще се грижат всички налични парламентарни групи.

И в предишни парламенти досега броят на депутатите, желаещи да заздравяват връзките с Москва, са най-много. Пълният състав на групите за приятелство обаче още не е публичен в сайта на Народното събрание.

Групата за приятелство със САЩ ще се води от Джема Грозданова от ГЕРБ, а заместникът й ще е един. Начело на парламентарните връзки с Великобритания е колегата й Делян Добрев. Десислава Атанасова от ГЕРБ председателства две "екзотични" групи за приятелство - с Индонезия и с Монголия.

ДПС поема ръководството на групата за приятелство с Турция в лицето на депутата Ахмед Ахмедов. Колегата му Хамид Хамид ще отговаря за връзките с Азербайджан.

Депутат от "БСП за България" поема връзките с Куба - това е комунистът Александър Паунов. Венецуела е за Миглена Александрова от квотата на "Атака" в "Обединени патриоти".