Правителството ще вземе решение да започне преговори за доставка на нови изтребители с шведския производител „Грипен“ идната сряда, каза днес в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

България ще иска сделката за над 1 милиард евро да включва отложено плащане и задължение на продавача да инвестира в българската промишленост до 2029 година, съобщи той след среща с шведския си колега Стефан Льофвен по време на завършилия днес в Брюксел Европейски съвет.

„Сряда или следващата сряда ще вземем решение да се започнат преговори. Това му казах и не него“, каза Борисов за срещата си с Льофвен.“На шведския премиер казах: Сядаме и говорим първо за индустриално сътрудничество, за инвестиции в България – второ, за да можем това, което ще платим, на 100 процента да си го върнем“.

Проектите за превъоръжаване, които са на масата на правителството са за общо 3,6 милиарда евро, каза Борисов. Те включват закупуването на девет самолета „Грипен“, 200 бронирани машини за пехотата, фрегати, ракети и „куршумчета по 6 евро едното“, каза премиерът.

Той призна, че тези разходи трябва да бъдат максимално отложени във времето и компенсирани с инвестиции, защото са несъвместими с обещанията, които доведоха управляващата днес коалиция на власт – за увеличения на заплати и на пенсии.

„Тази надпревара във въоръжаването, която започва, никак не ми харесва и няма да хареса на хората“, каза той.

Изборът на „Грипен“ направи служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. На второ и трето място са били класирани съответно офертите за италиански „Юрофайтър“-и и за използвани Ф-16 от Португалия.

Борисов каза също, че намаляването на безработицата идва успоредно с недостиг на квалифицирани работници, която България ще трябва да внася.

„Ако не вземем работници от Молдова, Беларус, Украйна, Македония, Сърбия,  не можем да се справим. Това се реалностите в България. Идете и вижте на морето, туристическият бранш как се справя“, каза той.