Снайперист от канадските спецчасти поразил боец на "Даеш" от разстояние 3540 метра, предаде Си Ен Ен.

Ако информацията се окаже вярна, това ще бъде нов световен рекорд. Тя е от командването на Канадските специални операции.

Предполагаемият изстрел е произведен в началото на месеца при боевете за превземането на Мосул - втория по големина град в Ирак и главна крепост на "Даеш" в страната.

Името на снайпериста не се съобщава. Той участва в канадско елитно подразделение от специалните сили, което съветва и подпомага иракските части. Подразделението, назовано Joint Task Force 2, е разгърнато зад фронтовата линия.

В официално съобщение се казва:

"Командването на Канадските специални операции може да потвърди, че член на Joint Task Force 2 успешно удари цел от 3540 метра. По съображения за оперативна сигурност и за да се съхрани сигурността на нашия личен състав и на нашите коалиционни партньори, ние няма да обсъждаме точните подробности за това кога и как стана това."

Веднага се появиха и скептични реакции. Те са най-вече заради разстоянието, от което е произведен изстрелът. Ако новината е вярна, той би надминал предишния снайперистки рекорд от 2474 метра, установен от британеца Крейг Харисън. Пред ноември 2009 г. той уби от такова разстояние двама талибани в Афганистан.

Първи за новия рекорд съобщи канадският вестник "Глоуб енд мейл". Според изданието изстрелът е прекъснал нападение на "Даеш" срещу иракските сили.

Елитният снайперист използвал пушка "Макмилън ТАС-50". По време на операцията той стрелял от височина. За по-малко от 10 секунди боецът прихванал и ударил целта, твърди вестникът.