Раздялата между ЕС и Великобритания ще бъде трудна и с тежки компромиси и от двете страни, прогнозира днес министър-председателят Бойко Борисов.

„Куп проблеми има и нито лесно ще се разрешат, нито бързо“, каза той пред журналисти през втория ден на провеждащата се в Брюксел среща на върха на ЕС. „И за съжаление, както при всеки един развод, у всички нас има усещане за нещо лошо, което се случва“.

Британската министър-председателка Тереза Мей снощи представи пред 27-те си колеги в Европейския съвет предложения за бъдещите права на европейските граждани на британска територия.

Според източници от залата, пожелали анонимност, лидерите са посрещнали изказването ѝ с мълчание, никой не го е коментирал.

„Предложението на министър-председателката Мей е първа стъпка, но не е достатъчна“, заяви по-късно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Германската канцлерка Ангела Меркел ги нарече „добро начало“, но отбеляза, че много въпроси остават отворени и че „имаме още много работа до октомври“.

Тогава ЕС очаква да приключи първата фаза на преговорите, която се отнася до правата на близо 3-те милиона европейски граждани в Обединеното кралство и на близо 2-та милиона британци в останалите страни от ЕС; уреждането на финансовите задължения на Великобритания към ЕС и бъдещия граничен режим между британската провинция Северна Ирландия и Ирландската република.

Всички европейски граждани, които законно пребивават в Обединеното кралство, когато то напуска ЕС , ще имат възможност да „регуларизират техния статут“ и да останат в страната при нови правила, е казала Мей.

Всеки гражданин на ЕС, живеещ в Обединеното кралство с петгодишно право на пребиваване, ще получи „статут на уседналост“, е обещала  тя според източниците.

Обединеното кралство „ще се стреми да ги третира“, все едно че са британски граждани, що се отнася до здравеопазването, образованието, социалните придобивки и пенсиите, казаха те.

На тези, които са пребивавали по-малко от пет години, но са пристигнали преди т.нар. „крайна дата“, „ще бъде дадено време да останат“, докато навършат пет години пребиваване, за да придобият британски „статут на уседналост“, предвижда още предложението на Мей.

Крайната дата подлежи да договаряне, но няма да бъде по-рано от подаването на британската молба за напускане на ЕС по член 50 он неговия договор на 29 март т.г. и не по-късно от реалното британско напускане на ЕС.

Мей е казала още на лидерите, че очаква реципрочно уреждане на статута на британските граждани в ЕС,  колкото може по-скоро.

„Трите милиона“, организация на европейските граждани в Обединеното кралство, критикува предложенията на Мей, посочвайки, че, противно на нейните твърдения, то не е „нито честно, нито сериозно“.  Позцията на ЕС по въпроса е много по-подробна и всеобхватна, каза организацията в писмено изявление.

То посочи, че предложението подлага европейците в Британия на „прословуто трудния и несправедлив закон за имиграцията на Обединеното кралство“ и че не казва нищо за „неделимите права“ на гражданите на ЕС като „правото да продължат да работят, правото да се движат и да работят свободно в страните на ЕС, без да губят или променят никое от съществуващите им там права и правото на събиране на семействата“.

Отделно срещата на върха продължи с шест месеца санкциите срещу Русия и декларира готовността на ЕС да приложи изцяло Парижкото споразумение за климата. Лидерите се споразумяха, че през ноември ще решат с гласуване къде да преместят след Брекзит двете европейски агенции - за лекарствата и за банките - които сега със седалище в Лондон.