В началото на месец май в анексирания от Русия полуостров Крим традиционно се откри туристическият сезон. Мажоретки, фойерверки, песни и танци. Празниците около Първи май винаги са служели за показател за предстоящия сезон – ако е пълно с хора, значи така ще бъде през цялото лято. Но още в началото на сезона спадът бе твърде видим. По данни на руски туроператори, тази година се очакват с 38% по-малко туристи в Крим.

Основните причини за този спад са две – високата цена на самолетните билети и лошото време тази година. Много руснаци предпочетоха слънчевите брегове в Краснодарския край, Анапа, Сочи и Абхазия. А огромните намаления и отварянето отново на курортите в Турция за руснаци пряко се отразяват на посещенията в Крим.

През 2016 г. туристите на полуострова се увеличиха с 26% до над 5 милиона души. Въодушевлението на туроператорите и хотелиерите доведе да повишение на цените за следващия сезон. Още миналата година Асоциацията на руските туроператори предупреди, че това ще създаде проблем.

Полетите до Крим тази година са с 15-20% по-скъпи от миналата. Нискотарифни полети има само от Москва и Санкт Петербург, а за туристите от другите райони на Русия билетите са много скъпи. В някои случаи разходите за транспорт достигат до 45% от целия пакет.

Министърът на курортите и туризма в правителството на Крим Сергей Стрелбицки коментира, че цените на самолетните билети убиват туристическия сектор. За да летите през август до Крим и обратно са ви необходими 15 хиляди рубли (около 225 евро). Понякога обаче и само еднопосочният билет струва толкова. В същото време полетът до Анталия е 13 000 рубли в двете посоки. А не е и толкова по-близо. От Москва до Крим се лети за 2 часа и 20 минути, а до Анталия – 3 часа и 30 минути.

В момента Федералната антимонополна служба на Русия проверява цените на самолетните билети. Дори и преференциалният ДДС за анексирания полуостров не успява да смъкне цените им.

Сергиите със сувенири обаче са заредени. Там може да купите тениски с различни надписи, сред които и "Денег нет, но я держусь" – „Пари няма, но се държа”. Такъв призив отправи премиерът Дмитрий Медведев при посещение в Крим преди време.