„България и Гърция са свързани от стратегическо партньорство както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз и НАТО. Двете държави могат да бъдат пример за добросъседски отношения на Балканите, изградени върху общите европейски ценности.“

Това заяви държавният глава Румен Радев, който е на посещение в Гърция по покана на гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. Това е първата визита на Румен Радев в Югоизточна Европа след встъпването му в длъжност като държавен глава, напомнят от президентството.

"Двустранният стокообмен между България и Гърция достига 3 млрд. евро през 2016 г. и двете държави ще продължат да насърчават контактите между бизнеса, подчертава Радев. Той призова за доизграждане на инфраструктурата на съществуващите ГКПП и за строежа на нови.

През миналата година страната ни е била посетена от 1 100 000 гръцки граждани, а 1 200 000 българи са избрали да почиват в Гърция.

Изграждането на междусистемна връзка, свързваща газопреносните мрежи на Гърция и България, е от значение не само за страната ни, но и за региона, е позицията на държавния глава. Румен Радев призова този проект да се реализира в предвидените срокове, което ще позволи диверсификация на източниците и на маршрутите за пренос на природен газ както за България, така и за държавите от Централна и Югоизточна Европа.

Президентът Павловулос подчерта значението на това, че първата визита на българския държавен глава Румен Радев е именно в Гърция и потвърди подкрепата на страната си за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

„Това е от особена важност за България, защото само така можем да гарантираме ефективна борба с нелегалния трафик на хора и срещу тероризма. Крайно време е това да бъде разбрано и от останалите страни-членки на ЕС“, заяви Румен Радев.

Президентът Павлопулос подчерта, че предпоставка за тази подкрепа е „нашите съседи да покажат уважение към международното право, европейските постижения, както и историята, което е доказателство за добросъседски отношения“. „По отношение на европейската перспектива за държавите от Балканите сме на едно мнение. Те трябва да изпълнят критериите за членство и нещо много важно за Балканите – добросъседските отношения и взаимното уважаване на историята трябва да бъдат задължително условие за започването на преговори за членство“, добави Румен Радев.

В рамките на посещението си президентът Радев ще проведе срещи и с председателя на парламента Никос Вуцис, както и с кмета на Атина Георгиос Каминис.