Водата в Хасково, която се подава в момента към крайните потребители, е годна и безвредна за пиене и готвене, тъй като всичките параметри в съдържанието й са в норма.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, след като са получили от Института по ядрена енергетика и ядрени изследвания към БАН резултатите от анализите на пробите на питейната вода в града. Става дума за качеството на водата, след като беше реорганизирано водоподаването заради открита радиация над нормата. 

"Установените съответствия с нормативните изисквания на подаваната към момента във водоснабдителната мрежа на гр. Хасково питейна вода, дават основание да се отмени наложеното от здравните власти ограничение за ползване на водата за пиене и готвене", пише в съобщението от МЗ.

Според министерството този извод е препоръчан и в Експертното становище на Световната здравна организация по случая. Експертите на СЗО са изразили "подкрепа към действията, предприети от здравните власти, и определят взетите мерки като адекватни и навременни", хвалят се от ведомството. Регионалната здравна инспекция в Хасково ще продържи да извършва стриктен и учестен контрол върху дейността на водоснабдителното дружество, обещават още здравните власти.

"Остава забраната към водоснабдителното дружество за водоподаване от 7 тръбни кладенци на ПС 1 и ПС 2, за които е установено несъответствие на подземната вода с нормативно определените изисквания", пише още в съобщението.