Бъдещата Европейска прокуратура ще има правото да разследва както трансгранични измами с ДДС в рамките на ЕС, така и определени национални случаи.

Това заявиха пред Клуб Z в Брюксел източници от Еврокомисията.

Оттам обясниха, че ДДС формира бюджета на ЕС, а европрокуратурата ще има правомощия именно по отношение на него.

20 членки на ЕС, сред които и България, подписаха на 8 юни споразумение за засилено сътрудничество за създаване на европейска прокуратура. Тя трябва да разследва престъпленията спрямо финансовите интереси на Съюза.

В сътрудничеството отказаха да участват Холандия, Швеция, Малта, Унгария и Полша. Според тях такава прокуратура би била недопустима намеса в техните правосъдни системи. Великобритания и Дания пък имат по договор изключение от сътрудничеството в сферите на правосъдието и вътрешните работи.

Същевременно от Брюксел допълниха, че Еврокомисията готви опростяване на системата на ДДС. Така тя ще стане и по-устойчива на измами.

През септември Брюксел ще представи проекта на новата система. Става дума за единно ДДС пространство.

Как е сега

От 1993 г. системата на ДДС в ЕС е в преходен период. Той е трябвало да трае само три години.

"Чрез разделението между вътрешни и трансгранични сделки е лесно да се извърши покупка, без да се плати ДДС, и продажба с включен в нея ДДС. Целта е данъкът да бъде в полза на стопанския субект и да не влезе в бюджета”, изтъкват от Комисията..

Бизнесът с ДДС измами е по-­лесен дори от наркотрафика, изтъкват анализатори. Те разполагат и с информация, че част от спестените от злоупотребите с данъка пари отиват за престъпна дейност и дори за финансиране на тероризма.

Трансграничните измами и загуби от приходи от ДДС в Европейския съюз са в размер на 50 милиарда евро годишно. В Брюксел се надяват с новата система те да намалеят до 80 на сто.

"Смела прогноза, но напълно реалистична. Особено ако системата действа ефективно", казаха пред Клуб Z високопоставени източници от Комисията.

Какви са промените

Очаква се новата система да създаде по-­добра защита срещу измами специално по отношение на трансграничните сделки.

Брюксел планира да направи и по-­гъвкава системата от ДДС ­ставки по отношение на стоките и услугите, за които се начислява 0 процента ДДС и намалена ставка.. Единият от вариантите е да се запази минималната ставка на данъка в размер на 15 на сто за ЕС и периодично да бъде актуализиран списъкът от стоки и услуги, за които може да се въвеждат по­-ниски ставки.

Има вариант и за премахване на списъка и въвеждане на правила срещу злоупотреби.