Вторият човек в ГЕРБ се включи на "вълната" на лидера си, зададено от вчера - към пълно неглижиране на случая с разхлабените и липсващи болтове на колата на председателя на ВКС.

Институциите направиха проверки и се произнесоха по болтовете на колата на Лозан Панов, заяви днес в "Панорама" лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. И добави, че не е редно от своята позиция да коментира тяхното решение.

"Смятам, че повече имаше преекспониране от всичко това, което се създаде като усещане в хората. Според мен вместо да се занимаваме със съществените проблеми, вместо да решим темите, които знаем всички заедно...", започна той, но не се доизказа.

Според дясната ръка на Борисов настоящият Висш съдебен съвет е свършил най-важната си работа - да избере първите трима в съдебната система.

"Аз не бих искал да бъда човекът, който оценява работата на ВСС. Но мога да кажа, че този ВСС в мандата си избра тримата първи в съдебната система (всъщност ВСС не е избирал председателя на ВАС Георги Колев, това сега предстои за наследника му, и то евентуално, б.р.). В момента обаче виждате, че има различни оценки за единия или за другия. Има едно противопоставяне и аз смятам, че то е много вредно", отбеляза Цветанов.

Според него за това носят вина всички, а и политиците, които коментират случващото се в съдебната власт. И сам призна, че в миналото е бил емоционален и е правил непремислени изказвания.

"Разработените от нас закони дадоха възможност сегашният ВСС от съдебната квота да бъде избиран по възможно най-прозрачния начин за последните 20 години", отбеляза той по повод изборите.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ коментира и скорошните преговори с Македония, като похвали новия премиер на съседката ни Зоран Заев.

"Бях там, когато Доналд Туск каза на премиера: "Искам ти да бъдеш част към тази политика, която ще прави ЕК за добрите отношения с Македония." Поздравления за това, което правят и премиерът Борисов, и премиерът Заев", оцени той.

Цветанов благодари на всички, подкрепили Мария Габриел за еврокомисар - като вицепрезидентката Илияна Йотова и евродепутата от "Патриотите" Ангел Джамбазки.

"Убеден съм, че ще бъдем с пълноценен еврокомисар, що се касае до безспорен - самото изслушване, оценката, която се даде, показва, че тя действително покри абсолютно всички критерии и изпълни със съдържание всички теми", оцени той Габриел.