"Не сме връзвали ръцете на сегашния кабинет за самолетите "Грипен". Г-н Борисов можеше да вземе и друго решение".

Това коментира бившият служебен премиер Огнян Герджиков по БТВ. Бойко Борисов вчера заяви, че решението е било предопределено.

"Това решение не беше задължително за кабинета "Борисов", смята Герджиков. Той обясни, че предпочели изтребителите "Грипен", защото имало експертно мнение от военни специалисти. "Винаги отдавам приоритет на експертните мнения пред политическите", добави той. Той се посъветвал и с президента Радев, "той поне разбира от самолети".

Герджиков определи като поредната „тежка самодейност” идеята на ГЕРБ за 10-годишна абсолютна давност на дълговете с промени в закона.

„Има абсолютна давност в публичните вземания, но в частните отношения ще бъде катастрофа”, прогнозира Герджиков.

Един съдебен процес в България много често трае над 10 г. По време на съдебния процес давността не тече, тя е спряла. Минат 10 г. и тези пари никога не мога да си ги взема, защото е изтекла давността. Това е страхотен стимул за длъжниците да бягат. Ще има едно криене, едни болни адвокати”, обясни той.

Според него мярката до 2 г. разплащанията в брой да бъдат ограничени до 1000 лв., която беше приета на първо четене в парламента, е несъразмерна. „1000 лв. е твърде нисък праг и това ще спъне много елементарни разплащания”, коментира той. „Ако става дума за плащания между търговци -  да, но за обикновени хора, ако например искам да ви продам колело за 1000 лв. – защо? За да платим допълнително такси, за да рискуваме да минем през банкова система, където не се знае дали няма да се блокира и нещо да стане?”, попита Герджиков.

"Бих приел отново да стана служебен премиер. Мисля, че съм натрупал необходимия опит. А и нашият служебен кабинет се справи много добре", смята той.

"Една от грешките, които не бих повторил, е прекалено голямото кадруване", каза още той.

Той коментира и назначението на Георги Костов за шеф на Агенция "Митници". Правителството на Герджиков уволни Костов като главен секретар на МВР.

Аз лично не бих го назначил. На бюрото на премиера бях оставил една папка, в която не пишеше много добри неща за него", каза професорът.