Френският президент Еманюел Макрон с нова атака срещу политиката на Доналд Тръмп за климата - този път той намери подкрепата на мускулестия Арнолд Шварценегер, съобщава Би Би Си.

Във видео, разпространено в социалните медии, Макрон и Шварценегер зоват: "Да направим планетата велика отново".

"Да направим Америка отново велика" беше лозунгът на президентската кампания на Тръмп.

Макрон не пести критиките си за решението на американския президент да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Заснет от своя телефон, Шварценегер обяснява, че той и френският президент са говорили по "въпроси на околната среда и зеленото бъдеще".

Бившият губернатор на Калифорния и тв звезда обяснява, че за него е било истинска чест да се срещне с Макрон и добавя, че двамата ще работят за "чисто енергийно бъдеще".

В началото на клипа той обявява: "С президента Макрон, велик лидер".

През април Шварценегер получи Ордена на френския легион като признание за неговата работа по опазване на околната среда. 

Когато президентът Доналд Тръмп съобщи по-рано този месец, че САЩ се оттгелят от Парижкото споразумение за климата, френският му колега Еманюел Макрон направо определи решението като "грешка за САЩ и нашата планета".

"Казвам ви твърдо тази вечер. Ние няма да предоговорим нашето амбициозно споразумение. Няма начин. Не бъркайте с климата, за планетата ни няма план Б, защото няма планета Б", каза тогава Макрон.

Парижкото споразумение за климата цели намаляването на влиянието на емисиите от въглерод в природата като страните обявиха, че ще се стремят да държат покачването на глобалните температури под 2 градуса целзий.