„Не виждам достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта”, заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Гърция. И в концепцията за съдебна реформа и в антикорупционния закон липсва достатъчно политическа воля за борба с корпуцията по високите етажи на властта, смята той.

Според него трябва да има единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. 

„Истинска съдебна реформа ще има, когато продължим едновременно усилията във всички направления, но най-важното – да имаме единен орган, който да има изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта”, поясни Радев, цитиран от БНР.

Подобна идея лансира Георги Първанов като президент през 2003 г., но от нея нищо съществено не произлезе.

В представите на Радев този орган обединява специалисти с компетенциите на експертите от ДАНС, на разследващите полицаи, на IT специалисти, на експерти в банково дело, финанси. "Тези хора, събрани в един обединяващ орган, с големи заплати, да разровят всички крупни, съмнителни обществени поръчки", разясни той.

Според Радев румънският модел имал и положителни, и отрицателни черти, но той не бил почитател на ничий чужд модел за страната ни. „Може да вземем най-доброто от всеки един модел и е крайно време да имаме точно такъв структурен орган”, каза Радев.

По думите му подобен екип от хора, които да бъдат стимулирани от заплатите си, ще „разровят” крупните и съмнителни обществени поръчки в страната.

„Трябва дейността на тези органи да дисциплинира нашата политическа класа”, коментира още Радев.

Той добави, че вече се е срещал с вицепремиера Екатерина Захариева по повод съдебната реформа, но ще проведе отново разговори с нея, защото „не иска раздут закон”.

„Най-важното условие за една система е професионализмът и моралните качества на магистратите. Надявам се, че с прекия избор вървим в тази посока”, допълни още Радев.

Болтовете и НСО

„Няма да се правя на експерт по гуми, джанти, болтове, ключове и т.н. – има си техническа експертиза, има си прокуратура. Това е димна завеса за големия въпрос – съдебната реформа”, коментира казуса с развинтените болтове на служебния автомобил на председателя на ВКС Лозан Панов президентът.

Така той почти повтори тезата на Бойко Борисов.

По-рано Борисов също обсъди случая като разясни, че това се случва нерядко на коли на НСО, защото са остарели.

Радев каза още, че той имал свои начини да контролира до известна степен НСО, но „в никакъв случай президентът не трябва да дава пример за погазване на закона”.

„Не бягам от своята отговорност към НСО”, допълни още Радев без да стане ясно какво точно има предвид.

Модернизацията на армията

„Ако българското правителство изиграе добре своите карти, ще бъде стабилизирано”, смята президентът Румен Радев по повод предстоящите преговори за закупуването на нови изтребители на нашата авиация.

„Това ще допринесе много, стига сме правили инвестиции в недотам технологични производства. Става дума за високи технологии и ангажимент да се инвестира точно в тях”, поясни още Радев.

По думите му преговорите винаги протичат трудно, като тези за изтребители са водят поне 5-6 месеца. „Това са сложни преговори, в които трябва да отстояваме своя интерес”, каза още той.

След Атина

След разговорите си в Атина Радев обясни, че е получил уверение, че ще се вложи още по-голямо усилие за усъвършенстване на граничния контролно-пропускателен режим, за развитие на инфраструктурата, отварянето на нови ГКПП, свързващи двете държави и особено на ГКПП „Рудозем – Ксанти“.

„Получих уверение, че няма да има забавяне на реализацията на междусистемната газова връзка между България и Гърция“, каза той. Той отново призова за засилване на партньорството между България и Гърция за пресичане на нелегалната миграция и в борбата с тероризма, като реална стъпка за повишаване на сигурността в нашия регион.

По време на визитата си в Атина Румен Радев беше удостоен от своя гръцки колега президента Прокопис Павлопулос с най-висшето държавно отличие на Република Гърция “Голям кръст на Ордена на Спасителя”.

През втория ден от държавното си посещение в Република Гърция Радеви се разходиха и из Акропола.