"Взехме решение и насрочваме национален протест на 5 юли 2017г. от 11.00 часа пред храм паметника „Александър Невски“, обяви на пресконференция председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Това е датата, на която полицаите отбелязват професионалния си празник, който тази година няма да честват.

„Ако преговорите с ръководството на МВР, а може би и с ръководството на държавата, не протекат по начин, по който ни удовлетворява, няма да ограничим протеста си само с митинга на 5 юли“, добави Попов.

Нещо повече - заплаши, че ако не се постигне разбирателство по исканията на синдиката до края на годината - от 5 януари 2018 г., когато България официално ще поеме председателството на Съвета на ЕС, демонстрациите ще са всеки ден.

Още в началото на месеца от най-големия полицейски синдикат заявиха, че исканията им в пари значат по около 100 лв. допълнително на месец към заплатата, припомняйки, че в последните 4 години възнагражденията не са били пипани. 

На варианта за постоянни протести Попов заяви, че се надява да не се стигне дотам. 

„Не организираме протест заради самия протест, не съм фен на протеста, но той е част от преговорния процес и социалния диалог“, посочи той. По думите му не се ли разберат служителите и ръководството на МВР на масата, ще се наложи да се разбират от улицата.