ГЕРБ ще предложат създаване на временна парламентарна комисия, която да провери всимки факти и документи около решенията за оценка на офертите за нов изтребител за българската армия. Става дума за класирането на офертата на шведската компания "Грипен" на първо място и отпадането на офертата на Португалия за покупка на стари американски изтребители F-16.

Причината - съмнения на партията, че може да е имало натиск върху служебния кабинет "Герджиков" от страна на президента Румен Радев или екипа му за становището офертата на шведските "Грипен" да бъде класирана първа. 

"Имаме вече достатъчно съмнения, от изводите, които сме направили от открити източници, че президентът Румен Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители. Искаме да проверим с парламентарните механизми как се стигна до този извод, до това решение и дали действително има постъпила информация, която не е отработена и е дисквалифицирала един от участниците служебно“, коментира Цветанов.

Интересното е, че само преди дни Министерството на отбраната, водено от Красимир Каракачанов, обяви в доклада си до премиера Бойко Борисов същите неща, които преди това бяха казани от кабинета "Герджиков" по отношение на изтребителите. 

 
Борисов пък обяви, че изборът бил предрешен от предишния кабинет, а служебният премиер Огнян Герджиков оспори това, заявявайки, че решението на неговото правителство никога не е било обвързващо. Препоръката стъпвала само на мнението на експерти.
 Цветанов обаче иска да се провери дали е имало натиск и дали препоръката за шведската компания. Преди дни министър-председателят Борисов разговаря с шведския си колега по темата в Брюксел, като също даде да се разбере, че трябва да започнат преговори за покупка този вид самолети.

Цветан Цветанов призова полицейските синдикати "за диалог, но не през медиите", след което нарече "некоректно" решението им да свикат протестен митинг навръх празника на полицейските служители - 5 юли.

Шефът на депутатите от ГЕРБ и дясна ръка на Бойко Борисов в партията обяви, че ръководството на МВР - министър Валентин Радев и заместниците му, работели и имали като приоритет едно от исканията на служителите - да бъде обезпечена най-после нуждата им от нови униформи и оборудване. Цветанов призна, че дрехите на полицаите не са обновявани от 2012 г.

Високопоставеният представител на ГЕРБ тогава бе министър на вътрешните работи и вицепремиер (в периода 2009-март 2013 г. - б.р.), а в периода на втория мандат на ГЕРБ във властта оглавяваше парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. А бюджетът на МВР минава през тази комисия преди да стигне до пленарната зала, парламентарният контрол над ведомството също е работа на комисията.

Цветанов не отговори по същество на въпроса склонни ли са управляващите да приемат искането на полицаите за увеличение на заплатите им с 15 на сто от 1 юли 2017 г. И индиректно отложи разговора за времето, в което ще се изготвя новия проектобюджет за 2018 г.