Държавното дружество "Булгартрансгаз" ще обяви обществената поръчка за предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан" край Варна през юли.

Това съобщи зам.-председателят на комисията по енергетика в парламента от ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от БНТ. Целта на първата крачка към старт на проекта е да бъдат обсъдени всички възможни трасета на газопреносната инфраструктура на територията на страната ни.

Търгът ще е за около 2 милиона евро, като половината от финансирането се осигурява от Европейската комисия, а останалата част - от Програмата "Механизъм за свързване на Европа".

"Целта е България да не бъде заобиколена, да бъдат реализирани всички тези инвестиции, които бяха направени. 80% от компресорните станции на Балканите са съсредоточени тука. Голяма част от тях са подменени. В момента правим реверсивна връзка с Турция, която да подпомогне процеса за диверсификация на трасета, на източници. Идеята е България в никакъв случай да не бъде заобиколена от т.нар. "Турски поток", обясни Николов.