Автомобилите без катализатори - устройства, които спомагат за по-малко замърсяване на въздуха, да бъдат спрени от движение. Такава идея предложи министърът на екологията Нено Димов в интервю пред в. "24 часа"

"От гледна точка на околната среда далеч по­важен е техническият аспект при автомобилите. Тъй като благодарение на катализаторите замърсяването на въздуха може да се сведе до поносими граници. Така както не можете да карате кола, която има неизправна спирачка или кормило, така би трябвало да не можете да карате кола, която има проблеми с очистващата система. Или изобщо няма катализатор", обясни Димов.

Според него единият проблем е при първата регистрация в страната, защото в пунктовете масово няма апаратура, която да измерва нивата на отработените газове и се прави регистрация, без това да е проверено. При новите коли този проблем не съществувал.

"Вторият проблем са годишните технически прегледи, при които колите у нас масово се пускат или без катализатори, или с неизправни. Ако пунктът пусне кола с неизправна спирачка, има санкция за него, но в случая с катализаторите няма", каза още Димов.

Според него контрол за катализатори трябва да се прави и при проверки на пътя.

"Както се правят проверки за неизправност, така трябва да се прави и проверка за катализатор. И да се вземат мерки, включително и спиране на колата от движение", категоричен е Димов.

Според него ще се дискутира и намирането на стимули за купуване на нови коли. Според Димов трябва да има сериозни санкции за пунктовете за технически прегледи. Как точно ще се отнемат лицензи ще се уточнява тепърва.