"Имаме 700 души изчислителен център (става въпрос за дирекция КИС - "Комуникационни и информационни системи" на МВР - б.р.) Те трябва да направят такъв софтуер - навсякъде всичко да бъде закачено: с копченца да работите със света!... Всичко да се качва на облаци в интернет.

А всеки началник да задели време да постои на една опашка – ама и да чуе какво мислят за него." 

Така премиерът Бойко Борисов описа на Националното съвещание на МВР, на което беше гост, възмущението си от бюрокрацията в министерството и от това, че постоянно "му искат" пари.

"Друга дирекция - 1300 души! Управление на собствеността... И вие казвате – няма 5000 лв. за Софийско (жаргонното полицейско название за СДВР - б.р.) за капитални ремонти! Ми, как ще имате при 1300 души, които се грижат за тази собственост - обърна се той към седящия до него министър Валентин Радев -  И всеки министър, който дойде при вас, така го облъчвате веднага: "Те са необходими тези хора". И тормозите гражданите зверски... Безумни неща се искат – лична карта с акт за раждане. За кво ви е този акт за раждане?"

Министър-председателят надълго изрежда всички "вересии", за които са давали пари правителствата му, когато дойдат на власт, защото "другите не плащат" - милиардите за "Белене", за "американските" "Марици", за КТБ... И затова се обърна към полицаите "с 10-15-20 милиона въобще да не го занимават".

Участниците в националното съвещание на ръководството на МВР слушат Борисов.

Борисов каза това в светлината на решението, което обяви - да отпаднат лимитите за горива но полицейските коли. След което съобщи, че цяла неделя са смятали с министър Радев бензин и нафта:

"... И вчера в неделя толкова часа работихме: колко патрула, колко бензин, колко нафта, колко километра на денонощие. И стигнах до извода, че не трябва да има лимит. Разбира се, да не се мине в другата карйност: да почнете да крадете бензина и нафтата, щото и това го има – можем да си го кажем тука - обърна се той към полицейските началнци от главни, областни и районни дирекции. 

Средно 123 км минава един патрул. Колкото пари – така, както направих за "инвитрото", – колкото пари, допълнителни разходи, директорите носят отговорнаст. Но маршрутите са посетени, отишли са по сигнал от 112  - ще ви го платя лимита отгоре! Така искам да бъдат направени нарядите: села където има, да могат да отидат, да видят, да се срещнат с хората, да спре на площада, да каже "Добър ден", ако има бабата нещо да каже, да се оплаче... Да се съдейства!

Думата "нямаме пари или пък нафта" не искам да я чуваме. И при най-лошите разчети това ще ми излезе някъде на правителството още 4-5 млн. И да не чувам тези приказки: "Видите ли, не сме си свършили работата, щото нямаме патрул" - това е грехота да го кажем. В края на годината ви уравнявам сметката." 

Борисов междувременно похвали прокуратурата за работата с контрабандата. А с присъстващия Сотир Цацаров през цялото време си "подаваха топката" - когато Борисов каза, че 700 души са изчислителите в МВР, Цацаров подметна: "При нас са 17..."

Същевременно пък главният прокурор изрази недоволство, че видял неопрятни жандармеристи на пост, а Борисов се накара на министър Радев за униформите и каза, че веднага отпуска 10 млн. лв за нови дрехи на полицаите.

"Смятам, че е голяма глупост - тия, които са допуснали това с униформите (в момента текат пазарлъци между синдикати и  МВР, като един от възловите проблеми са неизплатените пари за дрехи. Според Илия Кузманов от СФСМВР става въпрос за 29,5 млн. задължения към полицаите още от 2011 г., б.р.).

Вие сте ми дали една справка - че 10 млн. трябват да възстановим справедливостта. Ами зимни униформи? Мога ли от октомври да кажа: "Бъдете рахат - като застуди, ще сте добре".

Имаш 10 млн. - незабавно ги раздай за летни униформи! Началниците да видят, за да може сутрин, като ги подредите, все пак да имат що годе еднакъв вид. Давате парите и едните, и другите, и третите – да си напазаруват, както трябва."

Стана ясно още, че едно от местата, които най-много са разгневили Борисов, освен споменатите дирекции КИС и "Управление на собствеността и социални дейности", е столичният КАТ.

"Особено столичният КАТ - това, което констатирахме при проверките – не знам как е допуснато... Така или иначе министърът и главният секретар правят одит в момента. Ще ги поправим нещата - каза Борисов ясно, от което надали има съмнение за бъдещето на шефа на КАТ. - Там беше кристален израз на безхаберие. 90 тона алуминиеви табели седят и заемат помещения. Между министерството и всички останали дирекции - не може да се продадат!

В същото време министърът идва и всеки ден ми казва: "Дайте  пари".  90 тона алуминий седят - продайде и си ремонитрайте сградата, сложете си тоалетни", скара се Борисов, макар че КАТ няма право на такава дейност.

Той обаче има рецепта и срещу "лобистите", които седят пред централата на пътната полиция и "взимат по 200 лв. на хората за регистрация". И не само. Борисов се обърна към събраните на съвещанието началници:

"Пишете в тефтерите - отивате и това го правите! Всеки ден искам директорите да отиват на едно гише - произволно, във време, в което не ги очакват. Терзийски, пращам ги... (обръща се към Христо Терзийски, директор на ГДНП, б.р.). Същевременно пращаме хора в кафетата около КАТ - нарочно, като мечка на „Витошка“! Излизат да ги видят и настава ужас. Всичките лобисти, прекупвачи, дето искат на хората по 200 лв. да ги регистрират - Пепка, Цецка, Пепи.."