Държавите-членки дадоха днес одобрението за регламент за етикетите за енергийна ефективност на електроуредите.

Той заменя досегашната директива за енергийната ефективност (2010/30/EU), като запазва основните ѝ принципи, но я детайлизира и разширява обхвата ѝ.

Целта е потребителят да има по-ясна представа как да пести енергия от домашните си електроуреди - печки, перални, съдомиялни машини, хладилници, телевизори).

Крайната цел е европейците да повишат енергийната си ефективност и да постигнат целите си за опазване на климата за десетилетието 2020-2030 година.

Министрите на енергетиката гласуваха днес регламента без обсъждане. 

Той дава срокове сегашните енергийни класове за електроуредите - А+, А++ и А+++ - да бъдат заменени с по-подробна скала от А до G.

Законодателството съдържа още по-ясни правила за промоционалните кампании и национални стимули за поощряване на използването на уреди от по-високи класове на енергийна ефективност.

То предвижда да се създаде база данни от продукти подлежащи на етикиране за енергийна ефективност.

Регламентът поставя общ краен срок от 6 години за прекласифициране на етикираните продукти от трите продуктови категории . Той дава допълнителни 18 месеца новите етикети да се появят в магазините.

За бялата техника (перални, съдомиялни, хладилници) крайният срок е 15 месеца с 12 допълнителни месеца, за да се появят етикетите в магазините и 9 години за калориферите и бойлерите. 

През 2014 г. ЕС си постави индикативна цел да повиши енергийната си ефективност с 27 на сто през 2030 г., като тя може да бъде повишена до 30 на сто през 2020 г.

Европейският парламент и държавите-членки имат предварително съгласие по регламента от март т.г., като евродепутатите приеха позицията си на първо четене на 13 юни.