Кремъл е решил да отзове посланика си във Вашингтон Сергей Кисляк и така да сложи край на едно от най-скандалните си назначения.

Това пише изданието "Бъзфийд", което се позовава на три свои източника, които не са назовани.

Решението Кисляк да бъде отзован в Русия вместо да бъде назначен на висш пост в ООН в Ню Йорк, както писаха преди няколко издания, е взето на фона на разследванията от ФБР и Конгреса на контактите на 66-годишния дипломат с висши съветници на Доналд Тръмп по време на кандидат-президентската кампания през 2016 г.

"За него е добре да бъде известно време настрани", коментира базиран в САЩ дипломат.

Макар отпътуването на Кисляк да се очаква отдавна, Москва още не потвърждава датата на заминаването му. Американско-руският бизнес съвет обаче е домакин на прощален коктейл в чест на посланика на 11 юли в хотел "Сейнт Реджис".

Докато връзките на Кисляк са особено на фокус през последните седмици, цяла плеяда политици се надпреварват в стремежа си да отричат каквито и да било контакти с посланика. Неговите срещи със зетя на Тръмп Джаред Къшнър, главния прокурор Джеф Сешънс и бившия президентски съветник по националната сигурност Майкъл Флин станаха главен източник на интригата в по-задълбоченото разследване на руската следа. И тримата навремето не докладваха за срещите си с руския посланик. По едно време нещата дори излязоха извън лагера на Тръмп. В края на април Нанси Пелоси - лидерката на малцинството на демократите в Камарата на представителите, заяви, че никога не се е срещала с Кисляк. Малко след това обаче се появиха снимки от нейна среща с него и други конгресмени от 2010 г.

В резултат на Кисляк бяха лепнати най-различни етикети - от "вербовчик на шпиони" до "най-радиоактивния мъж във Вашингтон".

Важен въпрос в разследването е 20-минутна среща между Кисляк, Къшнър и Флин през декември 2016 г. "Вашингтон пост" писа, че след нея американските разузнавачи са прехванали кореспонденция на посланика, в която той споменава за искане на Къшнър да бъде отворен таен канал за връзка с Кремъл, който няма да бъде наблюдаван от властите в САЩ. Дипломатът бил "изненадан от идеята да предостави на американец възможността да използва руските средства за комуникация в посолството или консулството". Белият дом отхвърли твърденията.

По-рано този месец, когато репортер на "Бъзфийд" попитал Кисляк за искането на Къшнър, той отказал коментар.

"Ние си имаме политика. Не коментираме нашите контакти в Америка или където и да било другаде, защото се отнасяме с уважение към нашите събеседници", отговорил той.

Твърди се, че Кисляк бил спряган за поста директор на новото Бюро за борба с тероризма на ООН в Ню Йорк. Този пост обаче бе поверен на руския дипломат Владимир Воронков, обяви миналата седмица представителна организацията.

Анатолий Антонов се очаква да наследи Сергей Кисляк.

Въпреки нежелателното внимание Кисляк - бивш ядрен физик, остава изтъкната фигура във вашингтонските дипломатически кръгове, като широко се усмихва и общува на коктейлите, дадени от посолството на Азербайджан през юни, Организацията за освобождение на Палестина (ООП) през май и в други чужди мисии.

Някои дългогодишни специалисти по Русия заявиха, че коментарите около дейността на руския посланик, чиято задача по принцип е да се среща с всеки влиятелен човек във Вашингтон, са станали прекалени.

"Работата му е да създаде колкото се може повече контакти, както и да защитава политиката на неговото правителство", - заяви пред сп. "Нюзуик" Майкъл Макфол, посланик на САЩ в Русия при Барак Обама. - В смисъл на политическите намеси лично аз смятам, че той не е престъпил никаква линия."

Очаква се на мястото на Кисляк Кремъл да изпрати руския външен зам.-министър Анатолий Антонов, твърдят руски медии. Антонов, който е труден партньор при преговори и е в черния списък на ЕС, трябва да бъде одобрен от парламента в Москва.

Майкъл Макфол всъщност бе първият човек, който съобщи за предстоящото отпътуване на Сергей Кисляк.

"Понеже посланик Кисляк се готви да напусне посолството на Русия в САЩ, аз му желая  всичко най-добро. Докато бях в американското правителство, бе удоволствие да работя с него дори когато имахме разногласия", написа американският дсиплромат в туитър на 25 юни.

 

 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отговори в характерния си заядлив стил чрез фейсбук:

"В нашата страна решението за завръщане или назначаване на посланик го взема президентът (...)

В дадения случай всичко, отнасящо се до ротацията на посланиците в различните страни, се извършва по планирания ред. И ако бъде взето решение за назначаване в САЩ на нов посланик (а това е цяла процедура, отнемаща няколко месеца, съответно не става дума за никаква спонтанност), Сергей Иванович Кисляк, работил в САЩ 9 години, ще влезе в историята на двустранните отношения като човек, правил всичко възможно за тяхното развитие дори в най-трудните моменти. Което не може да се каже за Макфол, напуснал позорно Москва, като провали не само всички възможни дипломатически задачи и протоколни явки и пароли, но дори онази странна мисия, която му поръча Администрацията на Обама."

 

По-късно Захарова заяви пред радио "Ехото на Москва", че тези изявления са "фантомните болки на Макфол заради несполучливата му дипломатическа кариера".