Сингапур спира да печати банкнотата от 10 000 сингапурски долара като стъпка в борбата срещу прането на пари, съобщи Ройтерс. Купюрът е един от най-големите в света и се равнява на 8 000 американски долара.

Заради риск при кеш разплащанията властите на Сингапур обявиха, че спират печатането на банкнотата с високата стойност. Тези, които са в момента в обръщение остават до изразходването им. Сред мафиотските среди този копюр е на особена почит, защото позволява да се пренася лесно огромна сума пари в куфарче. В потвърждение на този факт е и статистиката на британска агенция, която следи дейността на организираната престъпност. Според нейн доклад, публикуван през 2010 година от всички пуснати през обменните бюра в Англия банкноти по 500 евро 90 процента са в ръцете на мафията, пише Ройтерс.

Градът-държава е известен с разплащането на ръка особено в хазартния сектор, чрез който се перат пари от престъпния свят. Дори и след забраната на банкнотата Сингапур остава страната с много високи копюри по съдържание. Парите от 1000 долара ще продължат да бъдат валидни. За сравнение в САЩ банкнотата с най-висока стойност е 100 долара.

В момента копюр с най-висок номинал в света е 500 000 донги във Виетнам.

500 000 виетнамски донги са равни на 23, 50 долара.

Иначе по времето на Ваймарската република в Германия са печатали банкноти от по 5 трилиона марки.

Банкнотата от 5000 милиарда марки от Ваймарската република.

А доскоро в Зимбабве се използваха банкноти от по 100 трилиона долара.

Този копюр е на стойност 100 трилиона зимбабвийски долара. Но вече не е в обръщение.

Това разбира се са местни долари, които поради инфлацията бяха обезценени до неузнаваемост. И сега в тази африканска страна средната заплата е от по няколко долара на месец. Американски долари.