Главният прокурор Сотир Цацаров бе доста критичен днес към МВР по време на своя "бърз анализ" - както го нарече, произнесен по време на националното съвещание на ръководството на вътрешното ведомство.

"Мисля, че областните дирекции до немалка степен могат да бъдат разделени на 2 групи. Едната група е - да ги наречем - работещи, такива, които действат проактивно. И една друга група дирекции, които бих казал, че са тихи дирекции. За съжаление и с пълна доза самокритичност, това състояние е такова и в теритриалните дирекции на ДАНС, и в териториалните прокуратури", каза той.

Според главния прокурор в страната има няколко региона, в които се работи изключително активно и даде за пример София, Бургас и Пловдив ("не защото аз съм от Пловдив", вметна Цацаров). 

На другите места обаче се "предпочитала тишината", защото така е угодно. Той каза, че има предвид "неработенето или заниманието само с редовата криминална престъпност", които създават спокойствие.

"Не попадаш в новините, не попадаш в бързите обаждания, които са нощта до главен поркурор или до главен секретар на МВР и общо взето, съществуваш си."

Съдейки от работата на окръжните прокурори, той сложи във въпросната група "Силистра, Търговище, където общо взето нищо не се случва - както в прокуратура, така и в полицията".

"Там все едно престъпност няма", озадачи се главният прокурор.

Най-тежката му критика обаче се стовари върху "Икономическа полиция", която според него не работи. Първоначално Цацаров каза добри думи за ГДБОП и взаимодействието им със Специализираната прокуратура. Похвали и Главна дирекция "Национална полиция", но с едно изключение:

"Казвам това, което мисля. За мен от основните направления, които са приоритет в момента - противодействие на корупцията, "Икономическа полиция" е в състояние на пълно приспивно затишие."

От думите му станаха ясни две неща: че явно тече мега одит, защото ВКП е изискала всички преписки, по които се работи в цялата Икономическа полиция. И че... са опитали да го излъжат в статистиката:

"Съвсем ясно ще стане, че от предадения ни списък от случаи, по които се работи, се оказа, че има над 50 дублирания. Трудно можем да бъдем излъгани - не, че и ние не умеем да лъжем в статистиката... Но за мене рботата на Икономическа полиция в момента е работа, която е в състояние на пълна летаргия. Просто е по-удобно да не се работи", заключи Цацаров.

За финал на темата той напомни, че за противодействието на корупцията се разчита на ДАНС и ГДБОП но "не и на Икономическа полиция", за съжаление.

Главният прокурор каза няколко критични думи за Академията на МВР (до чиято сграда се провеждаше националното съвещание, б.р.) и че предлага ВУЗ-ът да започне и обучение на разследващите полицаи.

"Младшите прокурори, младшите съдии, младшите следователи след дипломата се обучават 9 месеца. Разследващите полицаи встъпват с едно много кратко обучение - мисля, че седмици. 

Казано по друг начин - аз призовавам Академията най-после да въведе задължително начално обучение на разследващите полицаи, мисля че с 3 месеца е напълно достатчно."

Прокуратурата щяла да помага с учебни програми, преподаватели от Националната следсдствена служба и т.н.

В период, в който полицаите заплашиха с национална стачка, Цацаров говори и за "мотивацията на служителите от МВР". Той видял как са облечени денонощните постове в Пловдив пред дома му и пред работата.

"Виждам как са облечени тези служители, виждам в каква степен те са облечени със собствени усилия и част от униформата е в състояние, което не мисля да... Елемент от мотивацията е и възнаграждението, униформата и материално-техническото снабдяване", каза той.

Но специално се застрахова, че не е "за" предстоящите протести.

"Не бива да се мисли - това не значи че давам някаква негласна подкрепа на това на 5 юли да се протестира - това е много спорно и, как да кажа, несъответно на МВР действие. Но трябва да кажа, че няма нищо срамно в това да разглеждаме трудовите възнаграждения и снабдяване като елемент от мотивацията на редовия състав. Защото само с похвали не става."

Цацаров повтори, че в приоритетите, както той ги вижда, № 1 е противодействието на корупцията.