Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов в арогантно отношение към полицаите. Повод за коментара на социалистката станаха думите на Борисов по-рано днес на националното съвещание на МВР.

"Полицаите са в пълното си право и имат основания за протест, надявам се да не се спрат след днешното арогантно отношение към тях", заяви Нинова.

Тя каза, че не приема опита на Борисов да прехвърля отговорности, защото в последните години МВР се управлява от трима министри на ГЕРБ - Цветан Цветанов, Румяна Бъчварова, Валентин Радев.

"Това състояние на МВР се дължи на техните промени в законите, на реформата "Бъчварова". Днес министърът на вътрешните работи е казал, че не иска да му се поставят условия, а да му се дадат аргументи за полицейските искания", каза още Нинова.

Тя заяви, че в доклад пред Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) министърът е заявил, че е необходимо да се повишат месечните възнаграждения на служителите на МВР и е поискал 300 млн. лв. допълнително. Според доклада ограниченият бюджет на МВР ще доведе до непълно обезпечаване на реалните материални потребности на структурите и недостатъчното кадрово обезпечаване.

"Ето му ги аргументите, които той днес очаква от полицаите, подписани са от него", заяви Нинова.

Тя коментира и идеята на ГЕРБ за анкетна комисия за превъоръжаването. Според нея това означава кабинетът "Борисов" 3 да разследва кабинета "Борисов 2. Лидерката на БСП поясни, че комисията, взела решението за това да преговаряме за самолети "Грипен", е назначена от второто правителство на Бойко Борисов, а служебният кабинет на Огнян Герджиков не е взел окончателно решение.

"На 23 юни премиерът в Брюксел пред премиера на Швеция заявява, че започват преговори с "Грипен". Вчера, една седмица по-късно, от ГЕРБ обявяват, че искат анкетна комисия със съмнения за корупция по това решение и с намек за натиск, оказан от президента Радев, за да се вземе това решение. Какво се случи през тази една седмица? Кое е това събитие, което е обърнало така нещата? За нас е само едно – изказването на президента Радев, че политическата класа няма воля да се бори с корупцията и че той поема инициативата", каза Нинова.

И припомни, че тя е подкрепила президента публично. Според нея именно изказването на президента и подкрепата на БСП е причината за промяната в позицията на ГЕРБ.