Носителят на Нобелова награда за мир Лиу Сяобо бе освободен от затвор в Китай. Причината е рак на черния дроб в краен стадий, предаде Би Би Си. 

61-годишният Лиу бе вкаран в затвора през 2009 година заради обвинения в подривна дейност, свързани с участието му в написването на манифест, призоваващ за по-мащабна демокрация в Поднебесната империя.

Лиу бе удостоен с Нобелова награда за мир през 2010 година, докато е в затвора, като той така и не получи приза си. Решението на нобеловия комитет, който обяви, че наградата е "заради продължителната му (на Лиу - бел. ред.) и ненасилствена борба за основни човешки права в Китайската народна република", предизвика дипломатически скандал, като Китай преустанови отношенията си с Норвегия, която е страната домакин на Нобеловата награда за мир. Взаимоотношенията между двете страни бяха възстановени едва през миналия декември. 

Освободеният Лиу е настанен в болница поради напреднал стадии на рак на черния дроб. Знаменитият защитник на човешките права е сред ключовите фигури от протестите на площада "Тиенанмън" през 1989 г. Съпругата му Лиу Ся пък е под домашен арест от 2010 насам без да са й повдигнати никакви обвинения. До момента властите в Пекин не са обяснили причините за ареста й.

Диагнозата на Лиу Сиябо е била поставена преди месец, допълни адвокатът му.