Фондацията на звездата на "Барселона" Лионел Меси за подпомагане на деца е укрила от данъчните доходи на стойност 10 милиона евро, съобщава испанският в. ABC. Източници на изданието твърдят, че от 2007 до 2015 г. организацията не е декларирала голяма част от реалните си доходи.

Тя напрактика е служила като прикритие на аржентинеца и неговото семейство за водене на частни преговори. През 2009 г. Меси и баща му са открили представителство в родния им град Росарио, но то е регистрирано в Испания като обществена организация.

Двамата са подписвали контракти, които не са били декларирани. По тази причина министерството на финансите на Аржентина е изключило фондацията от списъка си - в три поредни години тя не е представяла съответната документация. Под въпрос е дали и доколко фондацията на Меси реално се е занимавала с проекти в помощ на подрастващи.

Ако информацията на АВС се потвърди и испанската прокуратура се сезира, един от най-големите във футбола отново ще има проблеми със закона. Преди броени дни той приключи дело за укриване на данъци.

Това стана факт, след като върховният съд на Испания взе решение да замени присъдата на нападателя на "Барселона" Лео Меси от 21 месеца затвор (условно) с парична глоба от 252 000 евро. Бащата на №10 - Хорхе Меси, на свой ред е санкциониран със 180 000 евро и отпада наказанието му от 15 месеца зад решетките. Прокуратурата не възразява срещу такава промяна. Двамата нямаше да лежат "на топло", тъй като присъдените им са под 24 месеца. Такъв е законът на Иберийския полуостров. 

Меси старши и младши застанаха пред съда през юни 2016 г. по обвинения в укриване на данъци за 4,1 млн. в периода 2007-2009 г. Ставаше въпрос за пари, които Меси е получил от рекламни права. Двамата ще си платят и солените глоби - съответно 2 млн. евро футболиста и 1,5 млн. баща му.

В последните дни се вдигна шумен скандал покрай проблеми с данъчните за Кристиано Роналдо, големия съперник на Лео. Прокуратурата в Мадрид разследва още куп футболисти и треньори, начело с Жозе Моуриньо.