Тялото на знаменития испански художник Салвадор Дали (1904-89г.) ще бъде ексхумирано, предаде Би Би Си.

Решението за изравянето на останките на известния сюрреалист идва след дело водено от родената през 1956 г. Пилар Абел, според чийто твърдения тя е извънбрачо и единствено дете на Дали. Абел заведе делото целейки да докаже, че е наследник на художника през 2015 година, като преди това, по нейно настояване, са били проведени ДНК тестове с остатъци от косата и кожата на Дали от неговата смъртна маска. Тестовете обаче се оказали неубедителни.

Испанката е сигурна, че е дъщеря на прочутия артист. Абел казва, че майка й няколко пъти е потвърждавала, че именно Дали е биологичният й баща. Според Абел, тя е била зачената през 1955 г. в следствие на извънбрачна афера между художника и майка й. По това време Дали е бил женен за дългогодишната си любов от руски произход Гала, от която няма деца. Абел съди испанската държава, тъй като Дали завещава наследството си именно на нея. 

Слуховете за личния живот на ексцентричния испанец роден в Каталония през 1904 година обаче поставят под съмнение твърденията на Абел. Смята се, че поради травма от детството, нанесена от действията на бащата на Дали, който редовно му показвал снимки на заболели полови органи с цел да предпази сина си от венерически болести, художникът е изпитвал фобия от сексуални взаимоотношения през целия си живот. Твърди се, че артистът е бил, преди всичко, воайор, като е избягвал физически контакт дори с жена си. Още повече, има сведения за хомосексуална афера между Дали и поета Лорка, като според хора от близкото обкръжение на художника до края на дните си той е бил обсебен от убития от националистите по време на гражданската война в Испания поет.

Така или иначе, ексхумацията на Дали ще сложи край на спора между Абел и държавата, като изравянето на останките на артиста може да стане най-рано през юли.