Словашкият премиер Роберт Фико написа писмо до УЕФА с апел футболната централа да разследва мача от европейското до 21 години между Италия и Германия (1:0).

При този резултат напред се класираха младежките тимове на двата колоса за сметка на словаците. Поради което Фико заподозря феърплея на мача, наричайки го "уреден".

На Евро 2017 до 21 г. участват 12 отбора, разделени в три групи по 4. По регламент на полуфиналите се класират победителите в групите и най-добрият втори. Словакия зае второ място в квартет "А" зад Англия. От "В" директно се класира Испания.

При 1:0 за "адзурите" срещу "железните" Италия стана №1 в "С", а бундестимът отиде на полуфинал (срещу британците) заради най-добри показатели спрямо другите подгласници.

"Уверен съм, че този инцидент ще бъде подробно разследван от УЕФА, пише министър-председателят в отворено писмо, цитирано от всички медии в Словакия и от някои западноевропейски. - И че за следващите турнири ще се създадат правила, които да дават предимство на спортните усилия за сметка на удобни резултати от този тип. Това беше един дирижиран фарс между две опитни футболни нации."

Депешата е адресирана до президента на УЕФА, словенецът Александър Чеферин.