Софтуерът за връзка на бензиностанциите с Националната агенция за приходите масово се манипулира и към данъчните отиват приходи, които нямат много общо с реално продадените количества. Това са показали проверки на ГДБОП и ДАНС, твърди премиерът Бойко Борисов.

"От 900 проверени бензиностанции в 900 софтуерът е манипулиран. Около 1,3 млрд. съм убеден, че ще съберем с общи усилия. Никакво контрабандно гориво не трябва да се допуска. И за съжаление даже един човек се обеси точно там, където бяха най-големите ни съмнения", заяви Борисов във връзка с проверките над петролните компании по време на националното съвещание на МВР.

От думите на премиера не стана ясно откъде идват данните, които цитира. Изказването му е препратка към трагичния инцидент, при който миналата седмица бившият шеф на производствената част на русенската рафинерия "Полисан" Гален Петков бе намерен обесен в едно от халетата. Работи се по версия дали смъртта му е свързана с воденото от специализираната прокуратура разследване на дейността на "Полисан" и ревизията за данъчни измами при търговия с гориво.  Предприятието е един от основните доставчици за бензиностанциите на бизнесмена и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки. 

За да се пресекат софтуерните манипулации сега се подготвят законодателни промени. 

„Томислав Дончев готви Закон за горивата. Съпротивата ще е голяма, но се надявам до края на юли да приключим и да можем да кажем, че литър контрабандно гориво не трябва да се допусне“, отбеляза премиерът Борисов. 

Министерството на финансите е подготвило промени в наредбата за регистриране на фискалните устройства, в резултат на които контролът върху приходите от продажби ще се завишен. 

При прекъсване на връзката между отделните компоненти работата на системата ще се блокира и няма да могат да се продават горива, които не са отчетени чрез устройството. Според данъчните финансовият ефект от новите мерки ще е около 117 млн. лв. годишно допълнителни приходи за бюджета. Това е значително по-малко от посочените 1,3 милиарда лв. от премиера Бойко Борисов. 

Той постави на дневен ред на правителството борбата с контрабандата, след като и през 2015 г. разпореди мащабна акция срещу бензиностанциите. Тогава инспекторите следяха за свързаността им с НАП, но така и не беше създадена нормативна база, която да предотврати възможностите за манипулации на данните.