Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил отказ на Българската народна банка да предостави достъп по закона за обществената информация до два надзорни доклада от 2012 и 2015 г., в които се прави преглед на активите на Първа инвестиционна банка. 

Решението на ВАС е по жалба на „Биволъ“, съобщи сайтът. Екипът му заведе дело срещу БНБ, след като тя отказа официален достъп до двата доклада през август 2016 г.

В Решение номер 7921 от 21.06.2017 г. тричленен състав на ВАС с председател Марина Михайлова приема аргументите, че ЗДОИ е напълно приложим към исканата информация. И още:

„От събраните по делото доказателства не се установява наличието на защитена от закон тайна по отношение на цялото съдържание на двата поискани документа“.

Посочено е също, че отказът на БНБ не е съобразен със следното обстоятелството:

„От създаване на исканата информация са минали повече от три години и ограничаването на достъпа до нея не кореспондира с установената в закона цел, а именно ограничаване на правото на достъп до обществена информация само по изключение“.

Съдът нарежда на БНБ да се произнесе отново, като спази тълкуването на съдебното решение. БНБ обаче има възможност да обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Решението на тричленката е подписано с особено мнение от съдията-докладчик Донка Чакърова. Тя смята, че

„публичното оповестяване на резултатите от извършени надзорни проверки във всички случаи би довело до нарушаване на конкуренцията между различните банки, а евентуално би поставило в риск стабилността на банковата система т.е. при всички случаи не е в обществен интерес“.

Документи, за които се твърди, че са част от въпросните доклади на БНБ, вече преди време изтекоха в платформата "Балкан лийкс", припомнят още от "Биволъ".

Според „Биволъ“ отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство по съдържанието на въпросните доклади "означава само и единствено едно: прокурорски чадър над един процес на брутален грабеж на парите на вложителите в ПИБ и на данъкоплатците".