Частична победа за президента Доналд Тръмп - със свое решение Върховният съд на САЩ възстанови частично действието на указа за забрана граждани от 6 мюсюлмански страни - Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Разпоредбата е временна и ще важи до октомври, когато се очаква съдът да се произнесе окончателно за законноста на президентския указ. Дотогава обаче ще се прилагат части от документа, който бе отменен от по-долни съдебни инстанции като противоречащи на законовите правила на САЩ, съобщи Си Ен Ен. Тръмп обжалва апелативните решения пред Върховния съд.

Забраната за посещения в САЩ ще се прилага за гражданите на шестте изброени държави, но е и в случаи, ако те имат реални отношения с човек или организация, намиращи се в САЩ. Съдът ще разреши да влезе в сила и 120-дневната забрана за прием на бежанци, която ще се прилага при същите условия, съобщават още световните агенции.

Трима от консервативните съдии са заявили, че биха разрешили президентският указ да се прилага изцяло. Сред тях е и Нийл Горсъч, назначен от Тръмп. 

"Днешното решение ми позволява да използвам важен инструмент за защита на Родината.", каза Тръмп в коментар за развитието на казуса в комюнике, разпространено от Белия дом.

Преди няколко дни президентът бе заявил, че забраната за влизане в САЩ, макар и в частичния й вариант, ще започне да действа три дни след решението на съда, ако то е в полза на президентския указ.