Гръцкият протест беше остър. По време на Рамазана турската Дирекция по вероизповеданията (Дианет) отново беше организирала четене на Корана и мюсюлманска молитва в най-голямата навремето джамия в света - Света София, която от близо 80 години е превърната в музей. Телевизията предаваше на живо четенето на Корана и молитвите и то за втора поредна година. Гръцкото правителство веднага осъди тези действия. "Света София е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Опитът чрез четения на Корана храмът да бъде превърнат в джамия е предизвикателство срещу международната общност, която би трябвало да реагира съответно", са казва в становище на гръцкото външно министерство. Конференцията на европейските църкви /КЕК/ също би тревога.

Бурно минало

Турски националистически групи отдавна се опитват да превърнат музея в отново действаща джамия, пренебрегвайки особеното минало на сградата. През 537 година императорът на Източната римска империя Юстиниян Велики освещава сградата. В продължение на близо хиляда години Света София /”Църква на светата Премъдрост Божия”/ е християнска черква – чак до 1453 година, когато Мехмед Втори завладява Константинопол и превръща храма в джамия. Твърди се, че именно там султанът лично е произнесъл първата ислямска молитва. През следващите векове са достроени четири минарета, а куполът на сградата е издигнат допълнително до височина от 56 метра.

Близо 500 години сградата е молитвен дом на благочестивите мюсюлмани. През 1935 година основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк превръща Света София в музей, за да покаже, че е решен да превърне страната в светска държава. Той ликвидира висшите религиозни и политически институции на исляма - халифата и султаната - и заявява, че ислямът е отчуждил турците от тяхната изконна идентичност. "В резултат на това турската нация заприлича на онези хора, които учат Корана наизуст, без да разбират и дума от него, а после стават сенилни", казваше Ататюрк.

Радикалното превръщане на Османската империя в светска държава през 1923 година болезнено засегна много турци, които тъжат по старото време и до днес. Писателят Орхан Памук описва в книгата си със спомени "Истанбул", че дори и неговото светски ориентирано семейство дълго време пазело спомена за османско-ислямската империя.

Някои още тъгуват по едно отминало величие

Радикалните националистически и ислямистки групировки в Турция и до днес залагат на тази стара болка на турците. Политическите партии отдавна се заиграват с желанието за завръщане на консервативния ислям, та дори с мисълта за повторно въвеждане на халифата.

Ултранационалистическите групировки първи разпалиха дискусията около Света София. Те бяха последвани от крайнодясната "Партия на националното действие" /МНР/. Към нея се присъедини и управляващата партия на президента Ердоган. Двете партии се стремят да спечелят на своя страна консервативните избиратели. През 2013 година турският Студентски съюз инициира подписка за превръщането на Света София в действаща джамия.

Акцията приключи на 29 май 2014 година, в деня на годишнината от завладяването на Константинопол. Бившият министър-председател и политик от Партията на справедливостта и развитието Бюлент Арънч тогава заяви следното: "Погледът ни е отправен към една тъжна Света София, а молбите ни – към Бога, за да дойдат по-скоро дните, в които тя отново да се усмихва". Посланието беше ясно - Света София ще се усмихне едва когато отново се превърне в джамия.

Очевидно и правителството в Анкара е на същото мнение. То реагира остро на критиката на Гърция. "Вместо да поздрави турския народ по повод свещения месец Рамазан и "нощта на всемогъществото", гръцкото външно министерство е решило да оскверни четенето на Корана и призива към молитва", беше заявено от турското външно министерство. Всъщност управляващата Партия на справедливостта и развитието не винаги се е държала така. Нейният председател, президентът Ердоган, преди години имаше доста различно становище относно превръщането на Света София в действаща джамия. На онези, които настояваха за това, той препоръчваше първо да се погрижат за това останалите джамии в Истанбул да се напълнят с богомолци.

Текстът е от Дойче веле.