Даниъл Дей-Люис удиви Холивуд със заявлението си, че слиза от екрана. Последният филм, в който той се снима – Phantom Thread („Призрачната нишка“), ще излезе по кината към края на годината. По думите на  Дей-Люис, след като приключи със задълженията си към рекламната кампания на филма, „повече няма да работи като актьор“.

Е, може би трикратният носител на „Оскар“ все пак ще бъде изкушен да застане отново пред камерата, но той съвсем не е първата кинозвезда, решила да зареже професията. Би Би Си предлага списък на някои от най-големите знаменитости, предприели крайната стъпка.

Камерън Диас

Камерън Диас

Може би не сте забелязали, но след излезлия през 2014 г. „Ани“, Камерън Диас повече не се е снимала. И няма никакви признаци, че в обозримо бъдеще ще се снима в друг филм. Неотдавна, на прием, организиран от добрата ѝ приятелка Гуинет Полтроу, актрисата обясни решението си така:

"Просто си помислихче вече сама не знам кой съм. Сложно е, когато се окажеш в такава ситуация. Осъзнах, че ми е нужно време да стана отново самата себе си".

След "Ани" Камерън Диас се омъжи за певеца Бенджи Мадън от групата "Гуд Шарлът" и публикува две книги – The Body Book ("Книга за тялото" – учебник за здравословен живот и фитнес) и The Longevity Book ("Книга за дълголетието").

Сър Шон Конъри

Мнозина смятаха Шон Конъри за най-сексапилния мъж на ХХ век. През 2003 г., когато се снима в „Лигата на необикновените“, бившият  Джеймс Бонд се оттегли от снимачната площадка. Самият Конъри потвърди слуха за пенсионирането си три години по-късно, когато през 2006 -а получи наградата на Американския филмов институт за цялостен принос.

Според неговия добър познат, сър Майкъл Кейн, Шон Конъри „напуснал сам“ кинобизнеса, защото бившият агент 007 „не искал да играе второстепенни роли на престарели мъже, а романтични роли никой не му предлагал“.

Оттогава Шон Конъри явно се наслаждава на пенсионерския си живот, играейки голф. А понякога се появява и в публиката на тенис турнири.

Шърли Темпъл

Шърли Темпъл

Шърли Темпъл беше едно от най-знаменитите деца-актьори. През 1935 г. получи детски „Оскар“ за заслугите си към киното. Тогава беше на седем. Но с възрастта популярността ѝ започна да намалява и през 1950-а, едва 22-годишна, Шърли напусна киното.

През 60-те Темпъл стана политик и дипломат, а през 1989 година бе назначена за посленик на САЩ в Чехословакия. И след това продължи да се занимава с обществена дейност, в един период работеше в ООН. Почина през 2014 г. на 85 години.

Джак Глийсън

Джак Глийсън

Като крал Джофри в сериала "Игра на тронове" Джак Глийсън в продължение на три години  игра ролята на може би най-омразния персонаж в телевизионния ефир. Но след като героят му бе убит, Глийсън реши да сложи край на актьорската си кариера.

"Аз съм на сцената от осемгодишен – разказа той в интервю за "Ентъртейнмънт уийкли". – На мен просто вече не ми е толкова забавно, колкото ми беше доскоро. Когато започнете да печелите пари от нещо, което правите за забавление, отношението ви към това нещо се променя. Не че мразя да съм пред камерата, просто вече не искам да се занимавам с това.“

Сега Глийсън учи философия и теология в колежа "Тринити" в Дъблин.

Аманда Байнс

Аманда Байнс

Аманда Байнс се прочу още преди да навърши  20, когато по канала Nickelodeon тръгна собствената ѝ програма „Шоуто на Аманда“ (The Amanda Show). След това се снима в поредица филми: „Какво искат момичетата“ (2003) с Колин Фърт; „Тя е пич“ (2006) – модернизирана версия на „Дванайсета нощ“ на Шекспир, а също и в киноадаптацията на мюзикъла „Лак за коса“. Поредният ѝ филм излезе през 2007 г., след което тя написа в Туитър:

"Ако нещо не ми е приятно, аз спирам да го правя. Повече не ми е приятно да бъда актриса и затова спирам".

В следващите години Байнс нееднократно имаше проблеми с полицията заради шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотици. Неотдавна актрисата сподели в интервю, че вече три години не пие и се надява да се върне пред камерата.

Грета Гарбо

Герта Гарбо

"Искам да бъда сама", е една от най-прочутите фрази на на Грета Гарбо. И именно това успя да направи.

Гарбо бе една от най-удивителните звезди на Холивуд през 30-те години. Тя се стремеше да защитава своя личен живот, никога не даваше интервюта или автографи и никога не се появяваше на премиерите на собствените си филми (което никак не правеше пресата щастлива). Тя се отказа от професията си, когато беше на 36 години, с обяснението, че се е „уморила от Холивуд“ и иска „друг живот“.

Останалата част от живота си (Гарбо почина през 1990 г.) прекарва почти като затворничка в нюйоркската си квартира, а в паметта на поклонниците си остава завинаги млада и красива.

Джийн Хекман

Джин Хекман

След 50-годишна кариера в киното, по време на която получи „Оскар“ през 1971 г. за ролята си във „Френска връзка“, и след това през 1992-а за „Непростимо“, в интервю пред Лари Кинг през 2004 г. Джийн Хекман обяви, че се пенсионира. Четири години по-късно пред „Ройтерс“ той призна, че актьорството му липсва, но все пак няма намерение да се завръща.

"За мен този бизнес беше пълен със стрес. По време на снимките бях длъжен да права компромиси, защото всичко е устроено така, и стигнах до стадии, когато вече не исках да продължавам по този начин", призна актьорът.

След отказа си от киното, Хекман написа три романа.

Дорис Дей

Дорис Дей

Актрисата и певица Дорис Дей бе една от най-големите звезди на 60-те години. Особено голям успех имаха филмите ѝ Calamity Jane, Pillow Talk, Move Over, Darling. Но за последен път се снима в киното през 1968 г. След кратка кариера в телевизията през 1975 г. Дей обяви, че прекратява актьорската си кариера.

Сега е на 95 и е посветила живота си на защитата на животните. През 1978 г. основава и фонд на свое име с тази цел.

Площад Славейков