Бразилският президент Мишел Темер е обвинен в корупция, предаде Ройтерс. Той е уличен в приемане на подкуп от директора на голяма фирма.

Главният прокурор на страната Родригу Жанот внесе обвинителния акт във Върховния съд, който трябва да реши дали случаят да бъде разгледан от долната камара на парламента. Депутатите трябва да решат дали да започне дело срещу Темер.

В документа, който Жанот представя на съдиите, се казва, че президентът е "изиграл бразилските граждани" и дължи на нацията милиони долари като компенсация за приетите подкупи.

Темер заяви, че иска да докаже невинността си в съда. Откакто зае поста президент на страната след импийчмънта на Дилма Русеф, Той е обвиняван в корупция неколкократно, но това е пъвият обвинителен акт срещу него, внесен в съда.

Обвинението е повдигнато след като беше разпространен аудиозапис, в който Темер обсъжда подкуп в разговор с Жоесли Батиста, директор на най-голямата фирма за опаковане на месо в света JBS. Според свидетели Темер поискал 11,5 милиона долара от JBS за прикриване на нередности в данъците, за освобождаване на заеми от държавни банки и други услуги за компанията.

Батиста, който сам е направил записа, обвинява президента и в искане на милиони долари като дарения за партията му Бразилско демократично движение.

Коалицията на Темер смята, че може да събере достатъчно гласове в долната камара на парламента, за да блокира делото. Пред Ройтерс членове на партията на Темер коментират, че имат между 250 и 300 гласа от общо 513 в долната камара на парламента. За започване на дело срещу действащ президент се изисква одобрение от 2/3 от депутатите.

Подкрепата за президента може да намалее, ако се наложи депутатите да гласуват няколко пъти за блокиране на съдебни дела срещу него. Очаква се той да бъде обвинен и в рекет и възпрепятстване на правосъдието, които трябва да бъдат гласувани отделно. Темер е крайно непопулярен в Бразилия, но дясноцентристката му партия управлява като част от коалиция. Опозиционните партии искат предсрочни избори и импийчмънт на Темер.

През последните години корупционните скандали са често срещани в бразилската политика. 

Бившият президент на страната Дилма Русеф беше свалена от власт. Тя беше обвинена в корупция и пране на пари чрез нерегламентирано финансиране на предизбоната й кампания. Според разследващите по-късно са открити корекции в дъжавния бюджет, които прикриват реалния дефицит на страната.

Една трета от министрите в кабинета на Темер са разследвани за корупция, както и четирима бивши президенти и десетки депутати.