„Няколко спешни промени биха намалили административната тежест в строително-инвестиционния процес. Това са въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие при непроизнасяне в срок на чиновниците и електронизация на всички процедури по съгласуване, одобрение и издаване на строителни разрешения“

Това заяви председателят на Камарата на строителите Николай Станков по време на кръгла маса за административните трудности на бранша, на която присъстваше и регионалният министър Николай Нанков. Според него темата за мълчаливото съгласие е доста деликатна и ще породи спорове. 

От Камарата са изготвили три законопроекта, които да заменят Закона за устройство на територията. 

„Изконно наше желание е облекчаването на административните режими и тежестта за бизнеса и гражданите в инвестиционния процес и устройственото планиране“, обясни Нанков. 

„Използваме летните месеци за създаване на доста добра нормативна база по линия на Закона за устройство на територията“, допълни той. 

„Ако се върнем година назад, ще стигнем до едни от сериозните изменения на ЗУТ, които бяха с водеща цел именно подобна визия- да облекчим инвестиционния процес, да редуцираме административния натиск, да съкращаваме срокове, да въведем срокове там, където нямаше такива“, каза още регионалният министър.

Той не подмина и темата за претенциите на социалистите към паметника на Бузлуджа:

„БСП еволюираха – както щяха да протестират, се съгласиха с процедурата, която им предлага законът“.

„Те не могат да ни накарат да вършим нещо незаконосъобразно - нито премиера, нито мен в качеството ми на министър. От страна на ръководството на БСП отново има входирано искане. Този път не за право на собственост, а за безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години“, каза Нанков.

„Чл. 1 от онази Конституция отдавна не функционира. Паметникът не е на партията. По времето на Луканов, на Виденов и Станишев, нямам спомени той да е реставриран и превърнат в мемориал и в каквото и да било“, отбеляза министърът. 

Той посочи, че по-скоро е скептичен за реставрацията на паметника.

"Последните две седмици паметникът е определян като паметник на помирението. Кой ще помиряваме, за какво? Не сме 1991-1992 г. Надживяхме май тези времена“, допълни Нанков.