Одобрението към САЩ по света рязко е спаднало през първите месеци от мандата на президента Доналд Тръмп, сочи проучване.

Изледването, проведено от Pew Research Center сред повече от 40 000 души в 37 страни, показва, че управлението на Тръмп има "голямо значение за това как светът вижда САЩ". Заключението на изследователите е, че американскаят президент и политиката му са "непопулярни" сред чуждестранните граждани.

Пет месеца след началото на мандата на Тръмп одобрението за САЩ е спаднало до 49% в сравнение с 64% в края на втория мандат на бившия президент Барак Обама.

Най-голям спад е отчетен сред американските съседи и европейските партньори на САЩ.

Най-ниско е доверието към Тръмп в Мексико - 5% и Испания - 7%. 

Одобрението към САЩ расте единствено в Русия и Израел - от 11% при мандата Обама одобрението към Щатите в Русия се е покачило до 53%, а в Израел скокът е от 7 на 56%.

Едва 30% от гражданите на Мексико заявяват, че имат добро мнение за САЩ, което е спад с 36% от края на мандата на Обама. В Канада и Германия одобрението спада с по 22% до съответно до 43 и 35%.

В много европейски страни рейтингът на Америка на Тръмп е сравним с този в края на мандата на Джоржд Буш, който започна силно непопулярната интервенция в Ирак през 2003 г.

"Спадът на нивото на одобрение към САЩ е широко разпространен. Позитивното отношение към Щатите е спаднало в множество страни от Латинска и Северна Америка, Европа, Азия и Африка", се казва в доклада от проучването.

Проучването показва дори по-голямо недоверие към самия Тръмп - едва 22% от анкетираните казват, че вярват на външната политика на президента. 

Руският господар Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин имат по-високо одобрение от Тръмп, съответно 27 и 28%. Германският канцлер Ангела Меркел има най-висок рейтинг от четиримата лидери, включени в анкетата - 42%

75% от запитаните описват Тръмп като "арогантен", 65% като "нетолерантен" и 62% като "опасен". 55% обаче го смятат и за "силен лидер".

Проучването показва широко неодобрение за предложенията на Тръмп. 76% от анкетираните не одобряват плана за строеж на стена по границата с Мексико. 72% са против оттеглянето му от търговски споразумения, а 62% не одобряват плановете за ограничаване на влизането в САЩ на граждани от някои мюсюлмански страни.

Въпреки нехаресването на "най-силния човек на планетата", 41% от анкетираните смятат, че отношенията на страните им със САЩ няма да се променят по време на мандата на Тръмп.

Проучването се фокусира върху настроенията извън Съединените щати, но скорошна анкета, отново проведена от Pew Research Center, отчита, че рейтингът на Тръмп и в страната му остава нисък. Едва 39% от американците одобряват работата му. Той запазва подкрепата си сред консервативните избиратели - 81% от поддръжницие на Републиканската патия изразяват положително отношение към политиката му.

Тръмп встъпи в длъжност през януари с обещание Америка да е "на първо място". От тогава той обяви оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, обвини Канада, Германия и Китай в нечестни търговски практики и постигна частично одобрение на забраната за влизане на граждани от няколко мюсюлмански държави на територията на САЩ.