Десетки автошколи излязоха на протест в София срещу готвените промени в шофьорските изпити. Намерението на държавата изпитите за книжка да бъдат провеждани в коли, давани от Министерството на транспорта. Идеята се появи след арестите за корупция в „Автомобилна администрация”. 

"Протестът е резултат на изключителната неадекватност на държавата, която ден в ден прави бизнеса все по-невъзможен", заяви председателят на Асоциацията за обучение в транспорта Витко Митрович. 

Аргументът на Министерство на транспорта е, че по този начин ще се спре корупцията при издаването на книжки, а и самите курсисти трябва да бъдат добре подготвени.

Според автошколите мярката, която предвижда държавата, няма да доведе до никакви положителни резултати. Причината за това е, че курсисите ще бъдат поставени в много по-стресова ситуация, запознавайки се с нов автомобил, и то в деня на изпита.

Според представителите на автошколите целта на изтеглянето на всички изпити в държавата е "учебните центрове да нямат досег с изпитите, за да може спокойно да си върви корупцията и да не се закачат тези, които участват".

Мярката ще доведе до хаос, прогнозират инструктори:

„Това с нищо няма да помогне да бъдат обективно оценени, нито пък ще помогне да се повиши качеството на обучението, защото се влияе на психиката на кандидат-водачите“.