Холандски студенти разработиха гориво от мравчена киселина, предаде Би Би Си.

Групата ентусиасти от Техническия университет в Айндховен създала първия в света автобус, който се зарежда с мравчена киселина, като това е доста по-евтино решение от водородното гориво, което има същите екологични ефекти.

Името на мравчената киселина логично идва от мравките, които я използват за самозащита. Мравчената е най-простата карбоксилна киселина, с формула HCOOH и се използва в текстилната и други индустрии. До момента обаче тя не е била експлоатирана като гориво. 

Студентите, отдадени на опазването на околната среда, са открили начин да използват мравчената киселина като донор на елементите, необходими за т.нар. водородна горивна клетка. Горивната клетка е устройство, което превръща дадено гориво в електричество. 

"Ауспусните емисии са само СО2 и вода. Никакви други вредни газове, като азотни и серни оксиди, нито сажди",  обяснява Ван Капелен, който е част от иновативния проект.

По-късно тази година пилотен автобус, задвижван от мравчена киселина, ще тръгне по пътищата на Нидерландия. 

От екипа, разработващ проекта, смятат, че електрическите коли, които използват батерии, са добро решение към момента, но се надяват техният прототип да бъде ефективно решение за автобусните компании. 

"Постоянно търсим нови технологии, които да разпространят употребата на автомобили с нулеви емисии. Разлагането на мравчена киселина до водороден газ е една от тези нови обещаващи технологии", казва ръководният директор на компанията за автобусно строителство VDL Менно Клайнгелд.

Независимо че автобусът задвижван на мравчена киселина все пак ще бълва въглероден двуокис, разработчиците твърдят, че отделеният СО2 не е новообразуван, а се е намирал в атмосферата или в други изгорели газове. 

Според редица експерти проектът, върху който холандските студенти работят по 40 часа седмично, изглежда обещаващ.