Министерството на образованието и науката (МОН) публикува първото класиране за кандидат-гимназистите, кандидатствали да продължат образованието си в профилираните и професионалните гимназии след 7-и клас.

Учениците и родителите могат да проверяват резултатите в сайта на МОН, като използват входящия номер и идентификационен код на кандидат-гимназиста тук.

След като научат резултатите от първото класиране, децата имат две възможности – да се запишат в училището, в което са приети или да участват във второто класиране. Второто става като се подаде заявление в училището, в което са приети на първо класиране. В този случай няма нужда от пренареждане на желанията на кандидат-гимназиста.
Децата, които не са приети в гимназия от първия път, участват във второто класиране автоматично. Резултатите от него трябва да излязат на 4 юли.

Ако ученикът не е доволен от училището, в което би учил и на второто класиране, той може да участва в третия тур. В този случай децата трябва да пренаредят желанията си къде да учат според обявените незаети места в гимназиите. Третото класиране трябва да е излязло до 17 юли.