Холандски отряд от мироопазващите сили на ООН има вина за смъртта на над 300 мюсюлмани при клането в Сребреница, реши съд в Холандия. Мъжете били изгонени от холандска база, след като районът е превзет от сръбски войници и така са били изпратени на сигурна смърт.

Присъдата на апелативния съд в Хага потвърждава предишно решение, според което холандските миротворци са знаели, че търсещите убежище мъже в базата близо до Сребреница ще бъдат убити, ако бъдат принудени да излязат, но въпреки това ги изгонили.

През 2014 г. на първа инстанция съдът решава, че Холандия носи отговорност за смъртта само на 300 босненци, убити от сръбски войници. Решението обаче е обжалвано и от държавата, и от роднините на жертвите, които смятат Холандия за отговорна за смъртта на всички 8000 жертви.

Според специалиста по международна сигурност Ленеке Сприк, присъдата е "много важна за бъдещето на мироопазващите мисии и отговорността на държавите". Според нея решението може да спре много страни от участие в мисии на ООН в бъдеще.

Близо 8000 мюсюлмани са убити от сръбски войници под командването на ген. Ратко Младич в Сребреница през юли 1995 г. - най-голямото масово убийство в Европа след края на Втората световна война.

Много от жертвите отиват в обявената тогава от ООН "сигурна зона" в Сребреница, само за да разберат, че зле въоръжените холандски войници не могат да ги защитят. Тогава те се отправят към близката холандска база.

"Холандските войници са знаели или би трябвало да са знаели, че мъжете не просто са се криели, а са били изложени на истинска опасност да станат жертва на мъчения и екзекуции. Когато са накарани да излязат от базата, мъжете са лишени от шанс за оцеляване", казва съдия Гепке Дулек.

Решението на апелативния съд в Хага се отнася само за онези 300 души, потърсили защита в холандската база.

Съдът обяви, че Холандия трябва да плати само 30% от щетите, защото вероятността жертвите да бъдат убити и без да се изгонени от базата, е изчислена на 70%.

Държавните адвокати отказаха коментар по случая. Холандското правителство през 2002 г. подаде оставка, след като призна, че не е успяло да защити жертвите, въпреки че страната поддържа тезата,че не холандските войници, а босненските сърби, носят отговорност за убийствата.

Съдът отхвърли обжалването на близките на други жертви от клането в Сребреница, които твърдят, че именно холандските власти трябва да бъдат държани отговорни, защото не са защитили и хиляди други мюсюлмани, събрали се около базата.

"Това е огромна несправедливост", казва Мунира Субасич от организацията "Майки от Сребреница". "Холандската държава трябва да поеме отговорността за нашите жертви, защото можеха да защитят всички."

Адвокатът на организацията Марко Геритсен заяви, че обмисля възможността да обжалва решението във Върховния съд на Холандия.

По-късно тази година трябва да бъде произнесена присъдата на Ратко Младич, който е обвинен в геноцид.

Международния трибунал в Хага за бивша Югославия обяви клането в Сребреница за геноцид. ООН и западните държави споделят част от моралната отговорност, защото не успяват да защитят жертвите, но Холандия е първата държава, осъдена за това.